Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Luik-Bastenaken-Luik en de KNVB-bekerfinale

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Luik-Bastenaken-Luik en de KNVB-bekerfinale

[NOS - RAD1] Onder anderen de Nederlandse toppers Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Robert Gesink en Wout Poels komen vandaag in actie in Luik-Bastenaken-Luik. En AZ en Feyenoord nemen het tegen elkaar op in de KNVB-bekerfinale, en de Radio Doc Hondenerfenis.

Beleef Luik-Bastenaken-Luik live op NPO Radio 1

De serie voorjaarsklassiekers eindigt traditioneel met Luik-Bastenaken-Luik. Vandaag is het alweer de 104de editie van 'La Doyenne'. De koers voert het peloton over vele Ardense klimmetjes, met de lastigste in het laatste deel, zoals de Côte de La Roche-aux-Faucons en La Redoute. Scherprechter is meestal de Saint-Nicolas, een korte, steile klim op zo’n 5 kilometer van de finish in Luik.

Je kan de de koers rechtstreeks volgens op NPO Radio 1. Vrijwel de hele mondiale top komt in Luik aan de start. Onder anderen de Nederlandse toppers Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Robert Gesink en Wout Poels nemen het op tegen titelhouder Alejandro Valverde, die de koers vorig jaar voor de vierde keer op zijn naam schreef.

Volg het live op NPO Radio 1

Gio Lippens bedient de luisteraars op NPO Radio 1. Sebastiaan Timmerman doet vanaf de motor verslag van de koers. Steven Dalebout gaat op zoek naar de verhalen van de dag.

Volg AZ - Feyenoord in de bekerfinale

"Zondag is het weer zover, de bekerfinale. Eigenlijk is het een vreemd fenomeen. In alle voorrondes is er amper interesse voor de bekerwedstrijden, maar de finale is een groot feest", zegt Andy Houtkamp in zijn column. "Een volle Kuip met supporters verdeeld over het stadion. De clubliederen van in dit geval AZ worden afgewisseld met die van Feyenoord. Beide stadionspeakers zijn uitgenodigd om de opstellingen van hun team te doen schallen door de Kuip. Vreemd eigenlijk dat dit zo’n beetje de enige wedstrijd is waar fans vreedzaam met elkaar om kunnen gaan."

De honderdste bekerfinale, waarin AZ en Feyenoord elkaar vanavond treffen, zal onder leiding staan van scheidsrechter Björn Kuipers. Het is voor de 45-jarige arbiter de derde keer in zijn carrière dat hij de finale om de KNVB-beker mag fluiten.

De Gouden KNVB-beker (ANP)

Vanwege de jubileumeditie zal de KNVB een gouden beker uitreiken aan de winnaar. Ook zullen de aanvoerders van Feyenoord en AZ een gouden aanvoerdersband dragen en zal scheidsrechter Kuipers een speciale gouden munt gebruiken voor de toss.

Volg de bekerfinale live op NPO Radio 1

De bekerfinale tussen AZ en Feyenoord is vanaf 18.00 uur live te volgen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. Andy Houtkamp en Arman Avsaroglu doen verslag van de wedstrijd.

Hondenerfenis in Radio Doc

Zestiger Kees is vanaf zijn kindertijd bang van honden. Wanneer zijn vrouw Marjolein in 1998 hoort dat zij ongeneeslijk ziek is, bedenken ze wat ze nog graag zouden willen doen. Het wordt geen wereldreis; Marjolein wil graag... een hond. Er komt een labrador-pup, waarmee Kees op pup-cursus gaat. En, omdat een hond alleen maar alleen is, volgt een jaar later de tweede pup. Marjolein wordt vanachter de computer actief in een opvang-organisatie voor honden uit Griekenland en Spanje en hun huis wordt steeds voller.

Kees laat de dieren uit in het Amsterdamse bos, soms wel vijf tegelijk. Hoewel hij van elke vreemde hond nog steeds bang is, wordt het bos een ware passie voor Kees. Gewapend met stukjes kaas voor de kraaien en een fototoestel om zijn nek, wandelt hij er uren per week. Hij draait het om: hij laat niet de honden uit, maar de honden mogen met hem mee naar het bos...

Een programma van Marije Schuurman Hess, om 21.00 uur in Radio Doc.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie