Binnenland
MAX

Van zuurkool tot shapkat, de lievelingskostjes van dictators

foto: Villa VdBfoto: VillaVdB
  1. Nieuwschevron right
  2. Van zuurkool tot shapkat, de lievelingskostjes van dictators

Wat was het lievelingskostje van de gruwelijke dictator Stalin? Of van Saddam Hussein? En hoe smaakt dat dan? Theatermakers Wessel de Vries en Jolmer Versteeg maakten er een voorstelling over. En daar krijg je als bezoekers uiteraard ook nog wat bij te eten. In Villa VdB lepelt Wessel de Vries alvast wat smakelijke anekdotes op.

En die gaat bijvoorbeeld over Enver Hoxha, de dictator uit Albanië. Zijn kok was doodsbang dat hem iets zou overkomen, nadat hij gehoord had dat zijn voorgangers waren 'verhuisd' of 'verdwenen'. En daarom bedacht hij een list, vertelt De Vries. "Hij wilde koken wat de moeder van de dictator altijd maakte. Dat vroeg de kok aan de zus van Hoxha. Zij heeft hem precies geleerd welke ingrediënten hij moest gebruiken voor de lievelings-shapkat (Albanees gerecht van spinazie, feta en bladerdeeg, red.) van Hoxha."

Vergiftiging

Volgens De Vries is er sowieso een bijzondere band tussen chef-kok en dictator. "Veel dictators zijn bang om vergiftigd te worden. Ze hadden veel tegenstanders, dus de kans op vergiftiging was er altijd." Hij haalt de Iraakse heerser Saddam Hoessein aan. "Hij had meerdere kastelen met in elk kasteel een aparte kok. Al die chefs moesten elke dag hun gerechten koken en wisten niet of Saddam ze zou eten." Zo werd de kans op vergiftiging kleiner.

Vegetariër

Sommige dictators, zoals Adolf Hitler, aten geen vlees. "Niet omdat dat nou heel nobel was, maar omdat hij waarschijnlijk maagproblemen had. Er stond natuurlijk veel druk op dictators, waardoor ze vaak last hebben van de spijsvertering of de maag", stelt De Vries. Het lievelingsgerecht van Hitler heeft de voorstelling niet gehaald, overigens. Ook de casselerrib met zuurkool, het lievelingsmaaltje van Erich Honecker, gaat niet mee in de voorstelling.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie