Binnenland

Meer mensen dood door luchtvervuiling dan door terrorisme?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer mensen dood door luchtvervuiling dan door terrorisme?

"De kans dat je in Europa overlijdt door luchtvervuiling is vele malen groter dan door terrorisme", zei weervrouw Helga van Leur dit weekend op Twitter. Ze vindt het dan ook maar vreemd dat we in Europa zo veel banger zijn voor terroristen. In Feit of Fictie checkt EenVandaag of het klopt dat we meer angst moeten hebben voor luchtvervuiling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerst de cijfers over doden door terrorisme in Europa. "Afgaande op een rapport van Europol vielen er in 2016 in Europa 142 doden bij terroristische aanslagen,” zegt terrorisme-expert Jelle van Buuren. Er raakten 379 mensen gewond.

Hart- en longziekten

Dan het aantal doden dat jaarlijks wordt veroorzaakt door luchtvervuiling. Bert Brunekreeg, milieu-epidemioloog aan de Universiteit Utrecht, wijst op het 'gezaghebbende' rapport van de European Environment Agency dat dit jaar verscheen. Daarin is te lezen dat er in Europa door luchtvervuiling minstens 300.000 mensen vroegtijdig komt te overlijden. Luchtvervuiling is namelijk een belangrijke oorzaak van hart- en longziekten zoals beroertes en longkanker.

Jaarlijks 300.000 sterfgevallen door luchtverontreiniging ten opzichte van 142 doden door terrorisme in 2016: de uitspraak van Van Leur is een feit. Maar waarom zijn we dan toch vaak banger voor terroristische aanslagen, vraagt de weervrouw zich af.

Kansrekenen

"Omdat mensen, hoe slim ze ook zijn, van nature gewoon slecht zijn in kansrekenen", zegt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit. Het is volgens haar een bekend effect in de sociale psychologie dat gebeurtenissen waar je veel over ziet en hoort worden overschat. "Als we moeten schatten hoe groot de kans ergens op is, dan schatten we de kans groter als we er makkelijk voorbeelden van kunnen bedenken. Dus onder andere als het vaker in de media is."

Als voorbeeld noemt Vonk onze angst voor vliegtuigongelukken. "Bij een vliegtuigcrash gaan meestal alle passagiers dood, dus dat komt in de krant. Terwijl er veel meer auto-ongelukken gebeuren, maar daar lees je niet allemaal over in de krant." Toch begrijpt Jelle van Buuren wel dat we banger zijn voor terreur. Mensen weten namelijk dat het ze plotseling kan overkomen, terwijl ze bijvoorbeeld lekker op een druk plein op het terras zitten. "Bovendien hebben terroristen natuurlijk een doel, die zijn doelgericht aan het moorden. Bij mijn weten heeft luchtvervuiling geen doel."

Conclusie

Het is een feit dat de kans dat je in Europa overlijdt door luchtvervuiling vele malen groter is dan door terrorisme. De kans is namelijk zo’n 2000 keer groter. Waarom we toch banger zijn voor terrorisme? Omdat we van nature slechte kansrekenaars zijn.

Feit of Fictie: Meer doden door luchtvervuiling dan terrorisme

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie