Binnenland
MAX

'Mensen met dementie lijden niet alleen aan de ziekte, maar misschien wel meer aan de vooroordelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mensen met dementie lijden niet alleen aan de ziekte, maar misschien wel meer aan de vooroordelen'

Mensen met dementie hebben niet alleen last van de ziekte die ze hebben, maar ook van het stigma dat om dementie heen hangt. Ze voelen zich vaak behandeld als tweederangsburgers, zeggen ze tegen Anne-Mei The. Dat vertelt de bijzonder hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de UvA in Villa VdB.

Zo vertellen de mensen met dementie dat er harder tegen ze gepraat wordt, dat er over ze gepraat wordt waar ze zelf bij zijn of dat ze niet als 'vol' worden aangezien. "En dat vinden ze misschien nog wel erger dan het ziekzijn zelf", stelt The. Als antropoloog gaat ze het gesprek aan en hoort ze veel verhalen van de mensen met dementie zelf. Onlangs hield ze een oratie over dit onderwerp. Kern daarvan is dat dementie meer is dan alleen een vreselijke ziekte.

Vooroordelen

Volgens The vergeten vrienden, familie en zelfs zorgprofessionals dat mensen met dementie nog steeds menselijke behoeften hebben, zoals het hebben van betekenisvolle relaties of ertoe doen. "Ze vertellen me dat ze niet alleen lijden aan een breindefect, maar ook aan het feit dat ze meelijwekkende blikken krijgen of als 'zielig' worden gezien", zegt The.

Toch is een oplossing voor dat probleem niet zo makkelijk. "Het vraagt bewustzijn van mensen over hun eigen diepgewortelde vooroordelen. Over het algemeen hebben we het beste voor met mensen met dementie. En we denken ook: 'Ze zijn ziek'. Maar het is heel lastig om die vooroordelen opzij te zetten."

Onzeker

En daarom moet er meer bewustzijn komen, vindt de hoogleraar. "De stem van mensen met dementie moet gehoord worden. Het gedrag van die mensen wordt niet alleen veroorzaakt door die ziekte, maar ook door hoe we ze behandelen. Als je hele omgeving ineens met je partner praat en niet meer met jou, of er vallen stiltes als je binnenkomt, dan ga je je echt niet prettiger voelen. Daar word je onzeker van."

Sociale benadering

In de film Intouchables ziet ze het goede voorbeeld, een sociale benadering van iemand met in dit geval een verlamming. "Je ziet dat hij verpieterd omdat iedereen hem zielig vindt. En door leuke dingen te doen met Driss, een man die hem niet veroordeelt om wie hij is, zie je dat die verlamde man weer opleeft." En dat is volgens The precies de sociale benadering die mensen met dementie ook nodig hebben

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie