Binnenland
NOSNTR

Dreigend tekort voor laboratoria die coronatests moeten onderzoeken

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dreigend tekort voor laboratoria die coronatests moeten onderzoeken

Laboratoria voor medische microbiologie zeggen dat ze onvoldoende materialen geleverd krijgen om aan de toenemende vraag naar coronatesten te kunnen blijven voldoen. Het gaat onder meer om materialen voor het testsysteem. Bij elk systeem horen bepaalde materialen die niet gebruikt kunnen worden in andere apparaten.

"Dat is geen goed nieuws. We hebben dit al eens eerder meegemaakt, in het begin van de epidemie, en we zien nu weer hetzelfde ontstaan", zegt Anton Buijting, arts-microbioloog in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van de Vereniging voor Medisch Microbiologische labs, in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Te weinig aanbod

Sinds eind maart regelt het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK) centraal de verdeling van de laboratoriumbenodigdheden. Laboratoria kunnen feitelijk zelf geen materialen meer inkopen, omdat het LCDK contracten heeft gesloten met de grote leveranciers. De labs bestellen bij hun leveranciers, maar die leveren pas na afstemming met het LCDK dat bepaalt hoeveel geleverd mag worden.

"Die (het LCDK, red.) krijgt blijkbaar niet voor elkaar wat nodig is", zegt Buijting. Hij denkt dat er simpelweg te weinig middelen beschikbaar zijn. "Er is geen sprake van dat ze te weinig inkopen. Ik denk dat ze op sommige plekken en voor sommige systemen op dit moment te weinig aanbod van de leveranciers is."

Oudere systemen

De coronatests worden bij laboratoria met verschillende systemen onderzocht. Voor het ene systeem zijn wel genoeg middelen beschikbaar, voor het andere systeem niet.

Daarom worden op sommige plaatsen ouder systemen weer uit de kast gehaald. "Voor bepaalde verouderde systemen zijn er onbeperkt spullen beschikbaar", vertelt Buijting.

"In het Amphia Ziekenhuis in Breda is daarom zo'n oud systeem weer opgestart. Maar dat kan maar 200 tests per dag aan en daar zijn dan vier mensen mee bezig. Daar word je niet blij van."

Twee maanden

Hoe lang dit nog goed gaat, is een kwestie van vraag en aanbod, zegt Buijting. "Het is nu erg druk met terugkerende vakantiegangers. Die willen graag allemaal getest worden." Als de stroom terugkerende reizigers afneemt, zou volgens Buijting de voorraadpositie weer wat gunstiger kunnen worden.

Op dit moment is het probleem nog niet acuut, maar dat kan snel veranderen, zegt de arts-microbioloog. "Over twee weken denk ik nog niet dat het een probleem is, maar over twee maanden zou het best een probleem kunnen zijn."

Volgens Buijting is de capaciteit van de laboratoria ook afhankelijk van de situatie dit najaar, als het griepseizoen weer begint. "Het is misschien heel goed als mensen die geen symptomen hebben, niet gaan testen op dit moment."

N&C 5min: Labotest

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie