Binnenland

'Illegale medicijnen zijn levensgevaarlijk'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Illegale medicijnen zijn levensgevaarlijk'

[NOS] De douane onderschept steeds meer illegale medicijnen. Een jaarlijkse internationale dit jaar bracht een recordvangst van 25 miljoen onderschepte postpakketjes met illegale pillen, poeders en middeltjes op. In Nederland ging het om 315 pakketjes, dat zijn er 61 meer dan het jaar ervoor.

De nepmedicijnen zijn levensgevaarlijk, zegt Merit Boersma van de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen, de branchevereniging van farmaceuten. "Je weet niet wat er in die pillen zit, hoe het is gemaakt en wat het met je doet." Met name aanbiedingen met goedkope medicijnen noemt ze 'stunten met je gezondheid'.

Het overgrote deel van de illegale pillen en poedertjes wordt verkocht via gelikte websites. Daardoor is het moeilijk voor consumenten om te zien dat ze het verkeerde goedje bestellen, geeft Boersma toe. "Er staat een lachende dokter op en vaak is er zelfs een Nederlandse klantenservice. Mensen denken dus: dit is betrouwbaar, hier kan ik mijn medicijnen kopen."

Volgens Boersma is de handel in nepmiddelen moeilijk te bestrijden. "Farmaceuten werken samen met Interpol, maar de illegale netwerken zitten over heel de wereld. Het zijn slimme boeven die de medicijnen in één land maken en in een ander land verdelen om ze vervolgens naar Europa versturen."

Ze heeft wel een tip voor mensen die hun medicijnen kopen op internet: alle legale aanbieders staan op een speciale website van de Nederlandse overheid.

Ster advertentie
Ster advertentie