Binnenland
BNNVARA

Alle 62 mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alle 62 mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten

De ene mier is de ander niet. Maar, ze bijten wel. Alle 62 soorten die in Nederland voorkomen. Bang geworden? Helemaal niet nodig: van de meeste beten voel je niks. Gelukkig maar. Over de verschillende miersoorten in Nederland en waaraan je ze kan herkennen vertelt mierendeskundige Peter Boer in Vroege Vogels.

"Alle 62 in Nederland voorkomende mierensoorten bijten", vertelt Boer, "maar er zijn ook veel soorten die een angel hebben. De steek ervan voelt ongeveer hetzelfde als een beet." De algemene soort onder de steekmieren, wordt de gewone steekmier genoemd. Die staat bekend als behoorlijk heftig voor veel mensen. Andere mieren met een angel zijn bijvoorbeeld de bossteekmier en de moerassteekspier.

Mier zonder angel

Een mier zonder angel is bijvoorbeeld de satermier (een soort rode bosmier). Deze mier heeft kaken en gebruikt mierenzuur als gif. De satermier ziet eruit als een rode bosmier, hij is alleen iets kleiner maar heeft juist weer langere kaakspieren waardoor hij beter kan bijten dan een gewone bosmier. In Nederland komen ze alleen boven de rivieren voor.

Een beet van de rode bosmier

Het kan zijn dat je nietsvermoedend in je slaapzak ligt en opeens wordt gebeten door een klein kriebelend beestje. Een mier in het nauw bijt van zich af. Gelukkig voel je daar meestal niets van, maar een rode mierenbeet bijvoorbeeld kan toch akelig zijn.

Rode Bosmier

De beet van de rode bosmier voelt meestal als een prikje met een speld. In het wondje dat hij in je huid maakt spuit hij mierenzuur, waar je een rode, jeukende bult aan kan overhouden. Maar eigenlijk is die minder vervelend dan een muggenbult.

Het zijn alleen de vrouwtjes die steken of bijten. De mannetjes hebben soms niet eens kaken, ze worden namelijk altijd gevoed door de vrouwtjes. "Wat een leven hè?", zegt Boer.

Wat te doen tegen een beet?

Zowel rode als zwarte mieren bijten. De beet van een rode mier is alleen wat venijniger. Over het algemeen bijt een mier niet zomaar; alleen als hij of zij zich bedreigd voelt. Als een mier bijt, laat het beestje als verdediging wat mierenzuur achter in de huid. Dit kan gaan jeuken of zelfs een beetje pijn doen, maar is gelukkig ongevaarlijk.

Om een beet te voorkomen moet je natuurlijk mieren ontwijken. Loop om een mierenbult heen, let op in bosrijke omgevingen en neem geen zoetigheid mee naar buiten: daar komen mieren op af. Als je toch door een mier wordt gebeten is het belangrijk dat eerst het wondje wordt ontsmet. Koel vervolgens het bultje wat ontstaat met een icepack of een natte doek voor een minuut of tien. En: krab vooral niet om zo het zuur niet te verspreiden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie