Binnenland
AVROTROS

Wil jij je pakket nog voor Kerst binnen hebben? Bestel dan uiterlijk op dit moment

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wil jij je pakket nog voor Kerst binnen hebben? Bestel dan uiterlijk op dit moment

Het kabinet kondigt vanavond hoogstwaarschijnlijk aan dat alle niet-essentiële winkels dicht moeten. Dat betekent dat je de kerstinkopen, als je dat nog niet had gedaan, vanaf morgen online moet doen. PostNL waarschuwde weken geleden al om je cadeaus op tijd in huis te halen, maar uit onderzoek van transportmanagementservice lijkt dat slecht twee op de drie Nederlanders hier gehoor aan heeft gegeven.

"De transportdiensten zitten aan hun max, maar nu dreigt een pakket-infarct", zegt Jeroen Gehlen van transportmanagementservice Wuunder in Stax&Toine.

We bestellen veel meer online

"We zien dat heel veel pakketjes nog onderweg zijn. Achttien procent van de pakjes die de week ervoor al is verstuurd, is nog onderweg." In een 'normale' bezorgperiode wordt 95 procent van de pakjes al de volgende werkdag bezorgd.

Dat heeft met name te maken met de coronacrisis volgens Gehlen. "Mensen bestellen ieder jaar meer online. Gemiddeld werd tien tot vijftien procent online gekocht. Door corona is dat gestegen naar dertig tot veertig procent."

"Dat is een enorme stijging die normaal zes jaar zou duren", zegt Gehlen. Kerst is het drukste moment van het jaar. "Door het virus zitten de pakketbezorgers het hele jaar al in de drukte die ze normaal alleen rond de kerst zouden hebben."

Transportdiensten zitten op hun max

De transportdiensten doen er dan ook al alles aan om zoveel mogelijk pakketjes in zo'n kort mogelijke tijd te bezorgen. Ze hebben uitzendkrachten ingezet, extra busjes gehuurd en naar locaties voor nieuwe sorteercentra gezocht.

Het grootste pijnpunt van dit moment is de sorteercapaciteit. Er zijn mensen genoeg, maar de ruimte is er niet. "De transportbedrijven zitten op hun maximale capaciteit, maar een sorteercentrum bouw je niet in een jaar."

'Wacht niet te lang met bestellen'

Hoogstwaarschijnlijk kondigen Premier Rutte en Minister de Jonge maandagavond aan dat niet-essentiële winkels dichtgaan tot 19 januari. Postbezorgers zitten op al op hun max, maar met kerst in aantocht moeten meer pakketjes dan ooit worden bezorgd.

"Als er straks honderd procent online wordt besteld, dan wordt het onmogelijk om alles op tijd te bezorgen. Dan moeten er keuzes worden gemaakt. Sommige pakketjes zullen dan niet mee worden genomen, want vol is vol."

Om teleurstellingen te voorkomen adviseert Gehlen rekening te houden met een besteltermijn van een week. "Wil je zeker weten dat het voor kerst binnen is? Bestel dan uiterlijk deze week."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie