Binnenland
BNNVARA

Stop met verkoop plastic vuurwerk 'knetterbal'

foto: Zwerfinatorfoto: Zwerfinator
  1. Nieuwschevron right
  2. Stop met verkoop plastic vuurwerk 'knetterbal'

Knetterballen zien er onschuldig uit maar zijn het tegenovergestelde. Als de plastic bal wordt aangestoken, knalt het een aantal keer waarna er plastic resten en kruitdampen achterblijven. Dit 'kindervuurwerk' is een doorn in het oog van milieuactivisten Merijn Tinga en Dirk Groot. In Vroege Vogels roepen zij op om de knetterballen niet meer te kopen.

Knetterballen zijn het hele jaar verkrijgbaar en worden ook steeds populairder. Dat een YouTuber als Enzo Knol daar ook filmpjes over maakt, helpt niet met de strijd van Tinga en Groot tegen dit wegwerp plastic in optima forma.

Actie tegen knetterbal

Een aantal maanden geleden begonnen Tinga en Groot de actie 'operatie knetterbal'. Hiermee proberen zij winkeliers zover te krijgen om het plastic vuurwerk niet meer te verkopen. En met succes. Bedrijven als de Hema en de Action hebben inmiddels toegezegd te stoppen met de knetterballen.

Operatie knetterbal

De actie tegen de knetterballen is ontstaan als samenwerking tussen Merijn Tinga, de 'plastic soup surfer' en Dirk Groot, alias de 'zwerfinator'. Beiden voeren al jaren actie tegen zwerfafval op straat. Ook maken ze zich sterk voor de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes. Dirk Groot eindigde dit jaar als de nummer 1 in de Groene top 100 van dagblad Trouw.

Kort geding tegen winkeliers

Maar, daarmee is de strijd nog niet gestreden. Groot en Tinga bereiden nu samen met juristen van de Universiteit Leiden een kort geding voor tegen winkeliers die in 2020 nog doorgaan met het verkopen van de knetterballen.

Volgens de activisten zijn de resten van de knetterballen het hele jaar door in plantsoenen en natuurgebieden te vinden. Met behulp van de 'litterati app' zijn al 25.000 plekken in Nederland in kaart gebracht waar de ontplofte balletjes zijn aangetroffen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie