Binnenland
AVROTROS

Giftige stoffen gevonden in compost dat gratis werd uitgedeeld, blijk uit onderzoek EenVandaag

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Giftige stoffen gevonden in compost dat gratis werd uitgedeeld, blijk uit onderzoek EenVandaag

In compost dat gratis wordt uitgedeeld voor gebruik in bijvoorbeeld moestuinen zitten giftige stoffen. Het gaat om acht zware metalen, 14 verschillende soorten pesticiden en 16 soorten PFAS. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van EenVandaag. Joost Lammers legt uit wat er is gevonden en hoe gevaarlijk het is.

Het gaat om compost die in maart werd uitgedeeld tijdens de Landelijke Compostdag. Particulieren, maar op grotere schaal gebruiken ook gemeenten en boeren deze compost. Deskundigen zijn vooral bezorgd over de aanwezigheid van zogenoemde azolen. Die schimmelbestrijders kunnen ervoor zorgen dat er een resistente schimmel ontstaat in de compost. Iemand die daarmee besmet raakt en op dat moment een zwakke gezondheid heeft, kan dan nauwelijks meer worden behandeld omdat het medicijn ook uit azolen bestaat.

Stapelen

"We zijn op de Landelijke Compostdag op vier plekken geweest, waar die compost is opgehaald. We hebben dat naar twee gecertificeerde laboratoria gebracht, die dat hebben onderzocht", vertelt Lammers.

Er werden 8 zware metalen gevonden die binnen de wettelijke norm vallen, 16 verschillende soorten PFAS en 16 verschillende bestrijdingsmiddelen. "Het gaat niet om grote hoeveelheden, maar het is ernstig omdat je compost niet 1 keer gebruikt, maar jaar, op jaar, op jaar. Als je dat zo vaak gebruikt, stapel je de stoffen en ben je je grond aan het vergiftigen", vertelt Lammers.

IQ beïnvloeden

"Sommige van deze stoffen kunnen in je groente komen, maar je kunt het ook inademen. Er zijn ook meerdere experts die wijzen op de gevaren van lood, met name bij kinderen. Want daarvan is namelijk bekend dat als je daar teveel mee in aanraking komt, dat het je IQ kan beïnvloeden", vertelt Lammers.

"Dat zijn natuurlijke heftige gevolgen, waarover je niet wil nadenken. Het staat er ook niet bij, bij de compost, dat je dat risico loopt."

Bij EenVandaag reageren verschillende deskundigen op ons onderzoek over de ernst van de uitslag. Die lees je hier.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie