Binnenland
AVROTROS

Dé gouden tip voor het voorkomen van droge handen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dé gouden tip voor het voorkomen van droge handen

Vanwege het coronavirus wordt ons aangeraden om vooral heel goed onze handen te wassen en desinfecteren. Helaas blijft daardoor weinig van onze handen over. Wat kun je het beste doen tegen droge handen?

Dermatoloog Menno Gaastra in Stax&Toine: "Bescherm je handen alsjeblieft met een beetje vettigheid, want anders worden ze juist gevoeliger voor infecties."

Was je handen minimaal een minuut

Volgens Gaastra ben je al heel goed bezig wanneer je je handen met water en zeep wast. "Dan haal je al veel ellende van de handen af." Om het helemaal goed te doen en van alle bacteriën af te komen, moet je je handen echt wel even tussen de een en twee minuten wassen.

Gaastra: "Heel veel mensen wassen hun handen wel aan de binnenkant, maar je moet juist ook goed tussen je vingers, je handrug en je pols wassen. Dat is essentieel voor het benodigde resultaat."

Of de zeep bij de Action, Kruidvat of de supermarkt vandaan komt maakt volgens Gaastra niet uit. "Het belangrijkste is dat je lang genoeg je handen wast."

Desinfectiemiddel of zeep

Zeep haalt een deel van het vet van je huid eraf en daarmee haal je gedeeltelijk het beschermlaagje en de bacteriën van je handen. Met handen wassen was je niet alle bacteriën van je handen af.

Om van alle bacteriën af te komen, moet je voor iets krachtigers gaan dat ontsmet, zoals desinfectiemiddel op basis van alcohol. Het nadeel is wel dat je na veelvuldig gebruik van deze middelen veel irritatie van de huid krijgt. Je huid is namelijk niet bestand tegen veelvuldig gebruik van deze middelen.

Het maakt volgens Gaastra niet uit of je alleen desinfectiemiddel gebruikt. "Het is een alternatief voor handen wassen. Geen kip wast zijn handen daadwerkelijk een tot twee minuten. Kort handen wassen is vergelijkbaar aan desinfectiegel."

Zonder beschermlaag ben je gevoeliger voor infecties

Gaastra: "Handalcohol droogt de huid wel extra uit en daarmee geef je het natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid een opdonder. Onze handen hebben een klein vetlaagje dat ons beschermt tegen de boze buitenwereld. Op het moment dat je dat vetlaagje weghaalt, is de huid veel gevoeliger en kwetsbaarder."

Wanneer je de beschermlaag eraf wast, worden de handen gevoeliger voor infecties. "Dan zijn ze gevoelig voor alle invloeden van buitenaf, dus ook het coronavirus", zegt Gaastra.

Om dat te voorkomen adviseert Gaastra om tussendoor een beetje vettigheid op de handen te smeren, zoals Vaseline of een andere vettige crème. Zolang het maar vet is, dan is het goed.

'Vet je handen direct na het wassen in'

Gaastra: "Was je handen goed en smeer ze daarna, wanneer ze nog nat zijn, alvast in met crème. Droog je handen daarna pas af aan de handdoek. Zo blijft er toch nog een beetje vet achter wat voldoende bescherming geeft, maar zit niet het hele huis onder met vette vingers."

Verder geeft Gaastra mee om trapleuningen, stoelleuningen en andere plekken zoveel mogelijk te vermijden. Kort samengevat: "Was je handen goed, gebruik zo nu en dan desinfectiemiddel en bescherm ze alsjeblieft met een beetje vettigheid, want anders worden ze juist gevoeliger voor infecties."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie