Binnenland

Daling plastics aantoonbaar door onderzoek naar stormvogel

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Daling plastics aantoonbaar door onderzoek naar stormvogel

Wageningen Marine Research is grondlegger van jaarlijks graadmeter-onderzoek naar de hoeveelheid plastics in magen van noordse stormvogels in de Noordzee. Dit onderzoek behelst het monitoren en onderzoeken van de magen van aangespoelde vogels en het bepalen van de hoeveelheid plastics die in hun maag aanwezig is. Uit deze monitoring blijkt dat er steeds minder plastics in de magen van stormvogels wordt aangetroffen, aldus de website Nature Today.

Plastic zwerfvuil, zowel het industriële granulaat als gebruikersafval, neemt langzaam maar zeker af. Door de toevoeging van de gegevens van het jaar 2015 van het graadmeter onderzoek is de trend ook statistisch aantoonbaar. De afname van plastics in de oceanen valt logischerwijs te verklaren doordat er meer bewustwording is bij burgers en bedrijven.

Nog steeds teveel plastic in vogelmaag

Alhoewel er dus verbeteringen van de kwaliteit in de Noordzee waarneembaar zijn, zit er nog wel steeds teveel plastic in de magen van de stormvogels. Zo heeft nog 93% van de op onze kust gevonden stormvogels plastic in de maag, gemiddeld 23 stukjes met een gewicht van 0,29 gram. Zo’n 53 procent van de vogels had meer dan 0,1 gram plastic in de maag, terwijl de Noordzeelanden zich tot doel hebben gesteld dat op lange termijn hoogstens 10 procent die drempel mag overschrijden.


Fotograaf: RolfvanOosten, Vroege Vogels

Bron: IMARES

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie