Binnenland
AVROTROS

Wierook is even schadelijk als roken

foto: De ARfoto: De AR
  1. Nieuwschevron right
  2. Wierook is even schadelijk als roken

Wierook staat bekend om de heerlijke geur en het rustgevende effect, maar blijkt eigenlijk behoorlijk slecht te zijn voor je gezondheid. Dat werd duidelijk na de resultaten uit het onderzoek van de Belgische consumentenvereniging Test Aankoop.

De Belgische vereniging voor de bescherming en verdediging van consumentenbelangen testte negen veelvoorkomende wierookstokjes- en kegels van de merken Les Encens du Monde, Pure, Nag Champa en Zara Home.

Wat maakt wierook schadelijk?

Uit laboratoriumtesten blijkt dat er kankerverwekkende stoffen zoals benzeen, formaldehyde en naftaleen in wierook zijn verwerkt. Bij de verbranding van wierook komt veel fijnstof vrij. Het ruikt lekker, maar is slecht voor je gezondheid. De fijnstof en koolstofmonoxide die vrijkomen bij de verbranding van wierook kunnen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen.

"Iemand met een longziekte kan heel veel last krijgen van het inademen van al een klein beetje wierook. Voor die mensen is het schadelijk", aldus Rutgers.

Dat het echt net zo slecht is als sigaretten lijkt Michael Rutgers, algemeen directeur/bestuurder van het Longfonds, wat overdreven. "Bovendien zijn sigaretten extreem verslavend. Het feit blijft wel dat de fijnstof-uitstoot van wierook vergelijkbaar is met die van sigaretten en niet goed voor je longen is."

Geen wierook onder de 18 jaar

De organisatie heeft het Belgische ministerie van Volksgezondheid gevraagd alle negen soorten wierookstokjes onmiddellijk van de markt te halen. Net als bij sigaretten pleit Test Aankoop voor een verbod van wierook onder de 18 jaar en duidelijke vermelding van de risico's op etiketten. Het Longfonds adviseert om schadelijke rook in huis zoveel mogelijk te voorkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie