Binnenland
NTRPowNed

Gemeente beticht van corruptie in zaak Ursemmerhof: 'Het is bizar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeente beticht van corruptie in zaak Ursemmerhof: 'Het is bizar'

De camping Ursemmerhof in Noord-Holland wordt omgetoverd tot een luxe beach resort. Dat betekent dat de chalets die er nu staan, worden vervangen door duurzame vakantiewoningen van 3 à 4 ton. De chaleteigenaren zijn het daar niet mee eens en hebben zich verenigd in de groep DURF. Ze spannen een rechtszaak aan tegen de nieuwe eigenaren van de camping. Verantwoordelijk wethouder van de gemeente Koggenland en voorzitter van Recreatieschap West-Friesland, Rosalien van Dolder, reageert in 5 Dagen. "Het is bizar."

5 Dagen...

Openbaar toegankelijk

In tegenstelling tot de huidige chaleteigenaren die de camping waarschijnlijk moeten verlaten, geeft de gemeente aan enthousiast te zijn over de plannen van de nieuwe eigenaren voor de camping. "Wij zijn natuurlijk positief over het deel van het plan, waardoor het misschien in ieder geval qua Ursemmerplas weer kan worden zoals het ooit was", reageert wethouder Van Dolder in 5 Dagen.

Jarenlang was de Ursemmerplas, die naast de camping ligt, dé plek waar mensen duizenden mensen uit de omgeving heen gingen om te recreëren. Velen kijken met nostalgie terug naar die goede oude tijd. Tegenwoordig ligt de plas er verlaten en vervallen bij, waardoor de recreanten wegblijven.

Toen het vakantiepark aan de huidige eigenaren werd verkocht, is notarieel vastgelegd dat het openbaar toegankelijk moet blijven. "Maar ook niet meer", vertelt de wethouder. "Ik denk dat iedereen toen wel bedoeld heeft dat je er nog steeds kan recreëren. Met mijn eigen juridische achtergrond denk ik dat je dat misschien iets duidelijker had moeten opnemen."

‘Ik kan eigenlijk helemaal niets doen’

De huidige bewoners moeten uiterlijk september 2024 de camping verlaten, die er eveneens vervallen bij ligt. Om de huuropzegging tegen te gaan, hebben ze de nieuwe eigenaren gedagvaard. "De mensen die daar al zitten en plezier hebben, voor hen is het natuurlijk verschrikkelijk. Dat zie ik ook", reageert wethouder Van Dolder, die aangeeft veel met het onderwerp bezig te zijn.

Toch is er volgens Van Dolder niet veel dat zij daadwerkelijk voor de campingbewoners kan doen, omdat de camping en de Ursemmerplas particulier bezit zijn. "Als ik zeg dat ik ook vind dat iets onrechtvaardig is, dan wil ik er vervolgens ook iets aan kunnen doen om het beter te maken. Ik kan eigenlijk helemaal niets doen."

Corruptie

Volgens Heidi Bouhlel, SP-statenlid in Noord-Holland, is er meer aan de hand. "Het lijkt erop dat de gemeente geld gaat vangen voor elk verkocht huisje. Dat heet in de volksmond gewoon corruptie. Er is een WOO-verzoek ingediend. En wij hopen dus inderdaad dat dat op schrift gaat komen."

"Het is bizar, en het raakt me ook echt", reageert wethouder Van Dolder hierop. "Het emotioneert me ook. Dat zomaar zoiets wordt gezegd, zonder enige grond. Nee, het slaat werkelijk helemaal nergens op. Er is ook geen enkel bewijs."

Volgens Van Dolder is er inderdaad een WOO-verzoek ingediend. "Ik heb deze mevrouw ook uitgenodigd op het gemeentehuis, omdat ik eerder ook al hoorde dat ze dingen verklaarde die echt helemaal niet kloppen. Toen heb ik het ook allemaal uitgelegd, samen met de betreffende ambtenaren van de gemeente die er heel veel verstand van hebben.

Het staat ook in het bestemmingsplan. Dat is allemaal openbaar, dus iedereen kan het ook lezen." Ook geeft de wethouder aan dat alle informatie binnenkort op de website van de gemeente wordt geplaatst.

Vergunningen

Een ander punt van discussie zijn de vergunningen voor de veranderingen op de camping. De gemeente zegt dat de plannen van de eigenaren binnen het bestemmingsplan passen, en dat er daarom geen vergunningen nodig zijn.

SP-statenlid Bouhlel is het daar niet mee eens: "Iedereen weet dat bij elk bouwproject een omgevingsvergunning nodig is en een natuurtoets gedaan moet worden, zeker in een recreatiegebied. Dus het is gewoon pure onzin dat er gezegd wordt dat er geen vergunningen nodig zijn."

Wethouder Van Dolder reageert: "Dat zij zegt dat daar vergunningen voor nodig zijn, dat klopt gewoon niet. Want in het bestemmingsplan staat gewoon wat er vergunningsvrij mag. En natuurlijk toetsen wij daaraan."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie