Binnenland
KRO-NCRV

Corporatiekoepel vreest banlieues en radicalisering in Nederlandse wijken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Corporatiekoepel vreest banlieues en radicalisering in Nederlandse wijken

Als de overheid niet snel ingrijpt, dreigen de armste wijken van Nederland te veranderen in Parijse Banlieues, die een voedingsbodem vormen voor radicalisering. Die zorg uitte Marnix Norder, voorzitter van corporatiekoepel Aedes, donderdag in het NPO Radio 1-programma 1op1. "Het is tijd om aan de bel te trekken. Anders gaan we richting de voorsteden van Parijs."

De leefbaarheid in de armste wijken van Nederland holt achteruit, blijkt uit onderzoek van bureau RIGO in opdracht van Aedes. Norder wijt de problemen aan de strenge regels voor corporaties, die goedkope sociale huurwoningen moeten toewijzen aan de laagste inkomens. "Sociale huurwoningen worden daardoor steeds vaker verhuurd aan mensen met psychiatrische problemen, verslavingsproblematiek en statushouders."
"Het vorige kabinet is heel destimulerend bezig geweest," aldus Norder, die vreest dat er nu wijken ontstaan waarin inwoners sneller radicaliseren. "Als je nu niet intervenieert dan is dit de voedingsbodem voor allerlei criminele organisaties, prostitutiehuizen en plekken waar mensen worden uitgebuit."

‘Meer spreiding door de stad’

Norder ziet de sneeuwbal steeds harder van de berg rollen. Huurders met een gemiddeld inkomen trekken sneller de wijk uit, waardoor mensen met problemen bij elkaar blijven wonen. Daarom wil hij meer instrumenten krijgen van de overheid om huurders over de stad te spreiden. "Met de nieuwe woningwet worden corporaties allerlei beperkingen opgelegd. Ik wil zelf meer kunnen sturen in de hoogte van de huur en wie waar gaan wonen. Soms moet je dus misschien een woning in prijs verlagen en mensen daar wel in plaatsen. Daar hebben wij nu te weinig ruimte voor, ik wil die wettelijke ruimte."
Ster advertentie
Ster advertentie