Binnenland
MAX

Voortbestaan Limburgse schutterswereld onzeker: 'Zou einde betekenen van een culturele traditie'

foto: Wikipedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Voortbestaan Limburgse schutterswereld onzeker: 'Zou einde betekenen van een culturele traditie'

De Europese Commissie overweegt een verbod op loden kogels in de schietsport en tijdens de jacht. Lood is niet goed voor het milieu en onze gezondheid. Een verbod zou wel de doodsteek betekenen voor de Limburgse schutterswereld, vertelt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers in Villa VdB.

Culturele traditie

"Als dat gebeurt, zouden we in de traditionele schutterswereld niet meer mogen schieten met lood en dat zou het einde betekenen van een culturele traditie. Het beroemdste schilderij van Nederland, de Nachtwacht, beeldt een schutterij af. Het is dus niet alleen maar Limburgs erfgoed. Een schuttersfeest, zoals er weer eentje in juli is, wordt voorafgegaan door een grote optocht met bijna tweehonderd schutterijen. Daar zijn allerlei wedstrijden aan verbonden waaronder een eeuwenoud schietonderdeel."

Circulaire sport

Volgens de CDA'er kan er niet op andere kogels overgestapt worden. "De traditionele buksen die daarvoor gebruikt worden, kunnen niet met andere kogels gebruikt worden. De schutterijen hebben zelf onderzoek gedaan naar alternatieven maar de conclusie is steeds dat het niet met andere kogels kan. Bovendien is er de afgelopen decennia juist veel gedaan om de loden kogels op te vangen. Het is een hele circulaire sport. Schutterijen schieten op kogelvangers en al die kogels worden opgevangen. Die worden aan het eind van het seizoen gesmolten en er worden nieuwe kogels van gemaakt. Die komen dus ook niet in het milieu terecht."

Giftig

Lenaers heeft heus wel begrip voor het standpunt van de Europese Commissie: "Lood is een giftig middel en we moeten voorkomen dat dat in de natuur terecht komt. Maar dat kan ook terwijl we dit soort tradities overeind houden." En daarom hoopt Lenaers dat de Commissie een uitzondering wil maken voor de schutterswereld.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie