Binnenland
AVROTROS

Humberto Tan over discriminatie-peiling profvoetballers: 'Bevestiging van wat we allang weten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Humberto Tan over discriminatie-peiling profvoetballers: 'Bevestiging van wat we allang weten'

Racisme en andere vormen van discriminatie regelmatig voor in het Nederlandse betaald voetbal, zeggen vier op de tien profvoetballers. Dat blijkt uit een peiling van het Mulier Instituut. Humberto Tan, voorzitter van de commissie Mijnals, wil nu actie zien. 'Dit onderzoek is een bevestiging van wat we heel lang weten', zegt hij in Blok&Toine.

De commissie Mijnals, die gevraagd en ongevraagd de KNVB en Rijksoverheid adviseren over discriminatie en racisme, werd in 2019 opgericht nadat Excelsior-speler Mendes Moreira door supporters van FC Den Bosch racistisch werd bejegend. Het incident staat niet op zichzelf. "Het is iets wat al heel lang, heel duidelijk is. We hadden eerder een onderzoek onder de aanvoerders, toen zag je hetzelfde", vertelt Tan.

Aanvalsplan

14 procent van de 118 profvoetballers die de peiling van het Mulier Instituut invulden, zegt zelf te maken te hebben (gehad) met racisme en discriminatie. De KNVB zegt in een reactie dit percentage 'zo snel mogelijk naar 0 te willen brengen'. Tan vindt dat niet erg realistisch: "Als de ANWB zegt we willen naar 0% ongelukken, is dat prijzenswaardig, maar niet realistisch."

"Je weet dat het gaat gebeuren, dus het is verstandiger om te kijken hoe je moet reageren", stelt Tan. "Welk beleid voer je, hoe werk je internationaal samen, hoe kunnen we spelers bewuster maken?"

Trainers zijn belangrijk

Een ander opvallend resultaat uit de peiling: 65% van de spelers met een migratieachtergrond vindt het belangrijk dat er meer coaches, managers en bestuurders van kleur komen in het betaald voetbal. Van de spelers zonder migratieachtergrond vindt 14 procent dit.

Tan: "Dat geeft aan waar de schoen wringt. Op het moment dat je ermee te maken hebt, vind je het belangrijk dat er goede vertegenwoordiging is in het bestuur. Als je minder of geen discriminatie ervaart, wordt er vaak gezegd: 'het gaat toch om kwaliteit?' Maar alsof diversiteit en kwaliteit elkaar uitsluiten!"

Koeman

Hij noemt daarbij het voorbeeld van voormalig bondscoach Ronald Koeman, die direct zijn steun uitsprak voor aanvoerder Georginio Wijnaldum in 2019. De captain reageerde toen op het verhaal van Mendes Moreira.

"Dat Koeman achter hem gaat staan op een persconferentie, is een goed voorbeeld. Dat geeft aan: het gaat niet om kleur, het gaat om mensen die het goed aanvoelen. Koemand verplaatst zich heel goed in spelers. En dat betaalt zich altijd uit."

Tuchtzaken

De commissie Mijnals, met Tan als voorzitter, wil nog iets anders verbeterd zien: de snelheid van tuchtzaken. Want als het misgaat op het gebied van racisme of discriminatie, worden de zaken te langzaam afgehandeld. "Het kan soms wel drie maanden duren", zegt Tan. "Hoe langer het duurt, des te minder urgent het lijkt. Als ze het urgent vinden, moeten we daar mankracht aan besteden om ervoor te zorgen dat de tijd tussen een incident en het oordeel verkleind wordt."

Humberto Tan over discriminatie-onderzoek in het profvoetbal

Ster advertentie
Ster advertentie