Binnenland
WNL

Voorman reisbranche: 'Vliegen moet duurder, het kan niet anders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorman reisbranche: 'Vliegen moet duurder, het kan niet anders'

Frank Oostdam, voorzitter van de grootste reisbranche van Nederland, vindt dat de prijzen van vliegtickets moeten stijgen. Dat zei de ANVR-voorzitter vanochtend in Sven op 1. “Naar Barcelona vliegen voor 24 euro kan niet meer. Willen we in een duurzame samenleving leven, dan moeten we accepteren dat vliegen duurder wordt.”

Oostdam blikt terug op een wederom chaotisch weekend op Schiphol, met enorme vakantiedrukte en een flink tekort aan personeel. “Je gaat ervan uit dat een professionele partner als Schiphol het personeel op orde heeft”, aldus Oostdam. “Als dat niet lukt, moet je ze meer betalen.” De ANVR-voorzitter kent de luchthaven als een partner die zijn verantwoordelijkheid neemt, “maar dat is wel iets te laat gebeurd deze keer”.

Zomervakantie

Toch erkent Oostdam dat de personeelsproblemen niet van vandaag op morgen op te lossen zijn. “We moeten er rekening mee houden dat dit tot en met de zomervakantie gaat duren.”

Hij maakt zich zorgen over pakketreizen die via reisorganisaties geboekt zijn en mogelijk door een geannuleerde vlucht in het water kunnen vallen. “De klant krijgt dan zijn geld terug, maar het geboekte hotel wil gewoon zijn geld van de reisorganisatie hebben.” Mocht dit gebeuren, dan gaan organisaties de financiële schade verhalen op Schiphol, bevestigt Oostdam.

Actievere houding kabinet

De reisvoorman ziet graag een actievere houding van het kabinet. Hij noemt minister van Infrastructuur Mark Harbers “verdacht stil”. “Zeker als je kijkt naar wat voor een imagoschade dit veroorzaakt. Dat moet je je als aandeelhouder aantrekken.” Oostdam roept de overheid op tot het verlenen van extra steun voor de luchthaven.

Toch vindt Oostdam zijn eigen reisorganisaties zelf ook onderdeel van het probleem. “We moeten op een andere manier toerisme een vorm gaan geven.” Hogere prijzen zijn volgens de ANVR-voorzitter onvermijdelijk. “Maar dan moet de opbrengst van prijsverhoging ook echt naar verduurzaming van de luchtvaart gaan.”

Voorman reisbranche ANVR Frank Oostdam (2 mei 2022)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie