Binnenland
NOSNTR

Veevoermaatregel gaat toch niet door: te weinig stikstofreductie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veevoermaatregel gaat toch niet door: te weinig stikstofreductie

De veevoermaatregel gaat van tafel. Dat staat in een Kamerbrief van de minister van Landbouw Carola Schouten. De maatregel levert te weinig stikstofreductie op. "Het was al weken bekend dat het flink rommelde achter de schermen," zegt Bart Kemp van Agractie in Nieuws en Co.

Eigenlijk zou het plan om minder eiwitrijk voedsel aan koeien te geven vanaf september ingaan. Tegen die maatregel kwam veel verzet van boeren. Volgens hen zou het slecht zijn voor de gezondheid van de dieren.

De minister vroeg daarom aan de Wageningen Universiteit om de maatregel nog eens door te rekenen. Daaruit bleek dus dat de stikstofreductie veel lager is dan gedacht.

"Iedereen kan een foutje maken," zegt Kemp. "Maar sommige boeren hadden al weinig vertrouwen in de minister. Dat zal er nu niet beter op zijn geworden."

De boeren zijn blij dat de maatregel nu van tafel is. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald." De minister moet nu op zoek naar een alternatief. De maatregel zou stikstofruimte creëren voor de bouw van 75.000 woningen in 2020.

Veevoermaatregel van tafel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie