Binnenland
AVROTROS

Ervaar je ongewenst gedrag van buren? Zo ga je het gesprek aan

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ervaar je ongewenst gedrag van buren? Zo ga je het gesprek aan

Heb jij weleens een buurman of buurvrouw aangesproken op onwenselijk gedrag? Bijna de helft van Nederlanders durft buurtgenoten aan te spreken op onwenselijk gedrag. Dat blijkt uit cijfers van de Veiligheidsmonitor 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar hoe pak je dat nou op een goede manier aan?

Voor de Veiligheidsmonitor van 2019 kregen in totaal 135 duizend Nederlanders vanaf vijftien jaar een aantal stellingen voorgelegd over de sociale samenhang in de eigen woonbuurt. Daarvan geeft 46 procent aan dat de mensen in de buurt elkaar durven aan te spreken op onwenselijk gedrag.

Bente London, directeur van Stichting Beterburen in Stax&Toine: "We worden dagelijks geconfronteerd met mensen die heel slecht met hun buurtgenoten communiceren."

Ervaar je ongewenst gedrag van buren? Zo ga je het gesprek aan

We hebben elkaar niet meer nodig

London: "Buurtgenoten hebben minder contact met elkaar dan vroeger, want het is niet nodig. We hebben mobieltjes en moderne middelen om contact te onderhouden en we zijn minder aangewezen op onze buren. We leven steeds individualistischer naast elkaar."

Ook het feit dat winkels langer open zijn heeft er volgens London mee te maken. "Je loopt niet zo snel meer naar de buurvrouw om eieren of suiker te lenen. Dat waren juist de momenten om met je buren in contact te komen, een praatje te maken en elkaar beter te leren kennen."

Leer je buurtgenoten kennen

London: "Als je ergens gaat wonen, zorg dat je je buren leert kennen. Je hoeft geen vrienden te worden en wekelijks op de koffie, maar meer kennen dan alleen groeten is een goede basis."

"Als je niet weet of je buren nachtdienst hebben of in de verpleging zitten, net ontslagen zijn of een ziek kind hebben, kun je ook niet duiden wat er aan de hand is", zegt London. Dat kan ervoor zorgen dat buurtgenoten een negatief beeld van elkaar vormen, terwijl ze elkaar helemaal niet kennen.

London: "We zien bij buurtbemiddeling vaak dat de meest vreselijke dingen over de buren naar voren komen en dan ben je bij die mensen binnen en dan vraag je je af of je bij het juiste adres hebt aangebeld. Mijn voorstel: leer elkaar meer kennen. Het is juist fijn als je als buren op elkaar kunt rekenen wanneer dat nodig is."

Denk bijvoorbeeld aan het in de gaten houden van je huis wanneer je zelf op vakantie bent. Of wanneer de oude buurman die toch veel thuis is jouw pakketjes aan kan nemen en jij boodschappen voor hem doet wanneer het hard heeft gesneeuwd. "Daar maak je het leven een stuk prettiger mee."

'Overlast veroorzaken gebeurt niet met opzet'

Ervaar je overlast van een buurtgenoot en wil je het gesprek aangaan? Dan is het volgens London belangrijk dat je dit doet wanneer de stoom niet uit je oren komt. "Ga praten als er geen overlast is. Nodig je buurman of buurvrouw uit voor een kopje koffie en geef aan dat je iets wilt bespreken."

London: "Benoem concreet wat jij ervaart en wanneer je het ervaart. Bijvoorbeeld muziek na tien uur 's avonds. Praat over jezelf en niet voor de hele buurt. Vraag of de ander het herkent en geef aan dat je samen wilt kijken naar oplossingen. Geef de ander de ruimte om daarover na te denken en mee te denken."

We vinden het heel vervelend wanneer anderen te zeggen wat jij moet doen. "Doe dat bij voorbaat niet', zegt London. 'Als het uit mensen zelf komt, dan kom je vaker tot een oplossing. Als je als overlast veroorzaker zelf iets bedenkt, dan voer je het uit, omdat je er zelf achter staat."

Wissel desnoods telefoonnummers met elkaar uit, zodat je een berichtje kunt sturen bij overlast. En leer elkaar tot slot wat beter kennen, zodat je elkaar en de situatie begrijpt. London: "Overlast veroorzaken gebeurt vaak niet met opzet."

Stappenplan

Kom je er niet direct uit? Geef dan aan dat jullie er allebei even over na kunnen denken en over twee weken nog eens aan tafel zitten. "Je lost verschillende meningen niet snel op in één gesprek. Wacht niet te lang. Hoe langer je wacht, hoe groter de hobbel wordt."

London: "Als dat ook niet lukt, schakel dan buurtbemiddeling." Dat kan via Stichting Beterburen of ga op zoek naar buurtbemiddeling bij jou in de buurt. "Schakel niet gelijk de politie in. Dat is heel vervelend. Probeer het eerst via buurtbemiddeling. Die mensen zijn ervoor getraind en dan kom je sneller gezamenlijk tot een oplossing."

"Je gaat ook niet gelijk naar de chirurg voor een snee in je vinger, je kijkt eerst wat je zelf kunt doen en dan naar de huisarts en dan verder. Probeert het eerst zelf, ga daarna naar de buurtbemiddeling en gebruik als laatste optie de politie of de woningbouw", zegt London.

London: "Mensen beginnen soms bovenaan bij de rechtbank, maar daar win je niets mee. De irritatie blijft, de rechter doet een uitspraak, maar daar word je geen betere buren van. Je wilt of kunt niet zomaar verhuizen. Je moet ervoor zorgen dat je het met elkaar kan uithouden."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie