Binnenland

9 dingen waar je op moet letten als je gaat klussen aan je auto

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 9 dingen waar je op moet letten als je gaat klussen aan je auto

[AVROTROS] Kan je zelf de ruitenwissers of een lampje vervangen aan je auto? Wat kan je allemaal zelf repareren aan je auto en wanneer moet je de klus overlaten aan een professional? Wat bespaar je door het zelf te doen? Radar geeft tips.

Video niet beschikbaar

Harry van der Tuin is monteur en toezichthouder bij de Auto Service Klup in Hilversum. In deze hobbygarage betaal je als lid naast contributie een bedrag per auto waar je aan wil klussen. Met kleine reparaties kun je geld besparen, omdat je dan geen dure garage hoeft te betalen. Zo kan je in veel auto's zelf een lampje vervangen, maar niet als gaat om xenonlampen. Banden en ruitenwissers kan je ook prima zelf doen. Trekken de ruiterwissers strepen of maken ze veel geluid? Dan moet je die vervangen.

Let goed op de lampjes

Van der Tuin geeft als belangrijke tip mee om vooral niet de lampjes op je dashboard te negeren. "Er zijn mensen die niet eens weten dat het olielampje op rood staat. Dat is wel ernstig hoor. Dan kan je motor kapotgaan." Let ook op onbekende geluiden, dingen die rammelen en je bandenspanning. Als je zorgt dat je banden de juiste spanning hebben, voorkom je daarmee dat ze te snel slijten en dat kost je geld.

Lees meer: wat betekenen de lampjes op je dashboard?

Mag je overal klussen?

Nee, per gemeente verschilt het of je op straat aan je auto mag klussen. Je kan daar ook een bekeuring voor krijgen. Je mag tegenwoordig in veel gemeenten ook niet meer op straat je auto wassen. Daarmee wil men voorkomen dat het afvalwater de bodem intrekt.

Vervang zelf je olie

Je kan zelf de olie vervangen, maar dan moet je volgens Van der Tuin wel goed erop letten dat je de juiste soort olie erin doet. "Sommige nieuwere auto's hebben hele dunne olie nodig voor hun kleppen." Je laat de olie weglopen, vangt die op en doet vervolgens de nieuwe olie erin. Olie verversen kan zo tachtig tot negentig euro kosten bij een garage. Dan wordt meestal ook het oliefilter vervangen.

Bougies kan je prima zelf vervangen

Een bougie is een onderdeel van de motor die zorgt voor een kleine ontstekingsvonk als je de auto wil starten. Het is afhankelijk van het merk van de auto, maar gemiddeld gaat een bougie 15.000 tot 30.000 kilometer mee. Meestal heb je één bougie per cilinder. Om bougies te vervangen betaal je een paar euro per stuk.

Nieuwe remschijven: laat iemand meekijken

Het vervangen van je remschijven is volgens Van der Tuin niet heel ingewikkeld, maar moet wel goed gebeuren. Hij adviseert om vooral iemand met de juiste kennis te laten meekijken of je het goed doet.

Luchtfilter filtert vuile lucht

Een luchtfilter moet regelmatig worden vervangen. De functie van een luchtfilter is net als de long in een menselijk lichaam. De lucht die van buiten naar binnen wordt gezogen moet eerst gefilterd worden voordat deze naar de motor kan. In het boekje van de auto staat welke maat luchtfilter je moet hebben.

Distributieriem beter niet zelf doen

Het vervangen van de distributieriem is iets dat je moet overlaten aan een professional volgens Van der Tuin. "Dat is omdat de afstelling/timing van de riem heel precies moet zijn. Het wordt ook steeds moeilijker om die zelf te vervangen in auto's. Als een distributieriem niet goed afgesteld staat, kan dat je motor kosten."

Nieuwe uitlaat?

Is je uitlaat defect en moet er een nieuwe onder? Het is volgens monteur Van der Tuin al lastig om de oude eraf te halen, omdat de bouten vaak verroest zijn en je die dus doordraait. Als je handig bent en weet hoe het moet kan je hiermee wel zo honderden euro's besparen.

Koppeling of versnellingsbak?

Reparaties aan de koppeling, de versnellingsbak of een dynamo repareren zijn moeilijk om zelf te doen. "Een dynamo vervangen is makkelijk, maar repareren is tegenwoordig heel moeilijk." Ook het uit elkaar en in elkaar zetten van een complete motor kan je beter overlaten aan iemand die daar veel ervaring mee heeft.

9 dingen waar je op moet letten als je gaat klussen aan je auto

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie