Naar homepage
Binnenland

Meer Omega-3 in melk uit kruidenrijke wei
BNNVARA

foto: Vroege Vogels/Rob Buiterfoto: Vroege Vogels/Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer Omega-3 in melk uit kruidenrijke wei

Als je melk drinkt, of kaas eet van een boer, waarvan je wéét dat hij ook goed zorgt voor de natuur, dan smaakt de zuivel voor je gevoel toch ook nét een stukje beter! Maar, is dat ook zo? Dat vertelt Catharinus Wierda, initiatiefnemer van 'Melklab', in Vroege Vogels.

Zou de melk misschien ook echt méetbaar beter zijn dan 'gewone' melk? Dát is wat een groep boeren in het project 'Melklab' in Friesland graag wil uitzoeken.

Omega-3

De eerste resultaten laten zien dat er meer zogeheten omega-3 vetzuren zitten in melk en kaas die komt van koeien die veel gras hebben gegeten uit kruidenrijke weiden. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, die worden geassocieerd met o.a. minder hart- en vaatziekten.

Prijswinnende kaas

Het 'Melklab' is een initiatief van Catharinus Wierda. Samen met een vijftal boeren in Friesland en met een producent van speciale kazen in Rouveen, produceert hij kaas onder de noemer 'De Fryske'.

"Je merkt dat koeien die meer gras eten en bijvoorbeeld minder krachtvoer of snijmais meer onverzadigde vetten in de melk hebben. De kaas wordt daardoor ook een stuk 'smediger', zoals wij in Friesland zeggen, dus smeuïger. Vorig jaar hebben we met onze oude kaas ook een prijs gewonnen bij een internationale kaaswedstrijd in Friesland", vertelt Wierda niet zonder trots.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie