Naar homepage
Binnenland

Vincent Bijlo: ‘Een huwelijk is nooit af. Dus flikker het niet weg!’

foto: Liefdeslessenfoto: Liefdeslessen
  1. Nieuwschevron right
  2. Vincent Bijlo: ‘Een huwelijk is nooit af. Dus flikker het niet weg!’

[AVROTROS] "Denk nooit dat het afgelopen is. Ga niet bij de pakken neerzitten als de ander jou een tijdje niet leuk vindt of jij de ander niet. Je moet het nooit te snel wegflikkeren. Ga terug naar de bron, naar het begin: waarom waren we ook alweer bij elkaar gekomen?"

"Natuurlijk kun je ervoor kiezen om uit elkaar te gaan. Je bent niet tot elkaar veroordeeld, maar dat geeft je juist heel veel vrijheid om bij elkaar te blijven", zegt Vincent Bijlo.

In de podcast Liefdeslessen geven bekende Nederlanders een verrassend openhartige inkijk in hun liefdesleven, vanuit de overtuiging dat we van ieder liefdesverhaal iets kunnen leren. NPO Radio 1-presentator Mischa Blok interviewt hen in de vertrouwde omgeving van hun eigen favoriete kroeg. En die lege barkruk tussen hen in? Die is voor de luisteraar!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

’s Avonds luisterde hij op zijn studentenkamer stiekem naar de cassettebandjes die Mariska voor zijn broer had ingesproken. "Ik werd meteen verliefd op haar stem. Een hele mooie, zachte, heldere stem. Een stem als een stroom. Muziek, zonder dat ze zingt." Na twee jaar was het eindelijk gelukt om alleen met haar af te spreken, zonder zijn broer. Een prachtige avond op het balkon. Met aardbeien.

{podcast audio="76413" caption="#11 Vincent Bijlo" }

Hoe Vincent merkte dat zijn liefde wederzijds was? "Sommige mensen zeggen dat 80% van de communicatie non-verbaal is. Ik geloof dat niet, want dan zou ik altijd 80% missen en dat is niet zo. Ik kan heel veel aflezen uit stiltes, stembuigingen, hoe ze dingen zegt, hoe ze ademhaalt."

Kopje thee

Nu, 31 jaar later, is Vincent nog steeds gelukkig samen met Mariska. Heel erg samen zelfs, want werk en privé zijn volledig vervlochten in hun relatie. Werkgesprekken beginnen in huize Bijlo al ’s ochtends vroeg, wanneer hij haar een kopje thee brengt in bed. Iedere ochtend doet hij dat.

De kracht van hun relatie? "Houd het levendig, dynamisch en vervreemd niet van elkaar. Blijf overal over ouwehoeren, betrek de ander in wat je doet. Ik zie zoveel stellen om me heen die zo statisch met elkaar omgaan, maar het huwelijk is geen eindstation. Het leven is een try-out en pas als je doodgaat, ga je in première."

In de NPO Radio 1-podcast Liefdeslessen delen bekende Nederlanders hun liefdeslessen met de luisteraars. Geven ze antwoord op vragen als: Hoe onvoorwaardelijk is de liefde voor je partner? Hoe schipper je tussen vertrouwen en verlatingsangst? Geloof je in monogamie? Iedere donderdagochtend is een nieuwe aflevering te horen in je podcast-app en op www.nporadio1.nl/podcasts. Of klik hieronder!

{podcast audio="75512" caption="#10 Marieke Elsinga" }
{podcast audio="73566" caption="#9 Rob Geus" }
{podcast audio="72701" caption="#8 Evelien de Bruijn" }
Ster advertentie
Ster advertentie