Binnenland

Kwart van gescheiden ouders woont ver uit elkaar, 'paar kilometer kan al drempel zijn'

AVROTROS
foto: ANP Xtrafoto: ANP Xtra
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwart van gescheiden ouders woont ver uit elkaar, 'paar kilometer kan al drempel zijn'

Ongeveer een kwart van de ouders die in 2014 uit elkaar gingen, wonen in 2018 verder dan 10 kilometer uit elkaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. "Soms kan een paar kilometer al een enorme drempel zijn voor kinderen", vertelt podcastmaker Laura Kors in Stax&Toine. Ze maakte de podcast 'Papa en mama zijn gescheiden' en sprak kinderen van gescheiden ouders.

Tanja Traag over de afstand tussen gescheiden ouders

"Stellen die langer uit elkaar zijn, wonen vaak verder uit elkaar", zegt Tanja Traag van het CBS. "Ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd wonen vaak het dichtst bij elkaar", vertelt ze. Ook de komst van een nieuwe partner kan de afstand tussen ouders vergroten, schrijft het CBS.

In de podcast 'Papa en mama zijn gescheiden' spreekt Laura onder andere met Nazit. Zijn moeder woont in de Watergraafsmeer in Amsterdam en zijn vader in de Bijlmer. "Het is eigenlijk maar een paar kilometer verderop, maar het is wel een flink stuk fietsen."

{podcast audio="122527" caption="#3 - Tussen twee huishoudens in" }

Ouderschapsplan helpt

Kors, zelf ook kind van gescheiden ouders, ziet wel dat het tegenwoordig beter geregeld wordt dan vroeger, toen haar ouders uit elkaar gingen. Tegenwoordig is het maken van een ouderschapsplan verplicht bij een scheiding. "Ouders houden nu wel meer rekening met de afstand voor kinderen", vertelt Kors.

Dat ziet pedagoog en familie-mediator Yolanda de Best ook. "Het is belangrijk om afspraken te maken, vóór een van de twee bijvoorbeeld een nieuwe partner vindt in Zuid-Limburg. De grootste problemen komen pas na de scheiding en daar moet je het van te voren over hebben met elkaar."

Luister hier de hele podcast terug.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie