Binnenland
MAX

Perfectionisme bij kinderen kan zorgen voor burn-out

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Perfectionisme bij kinderen kan zorgen voor burn-out

Je hoort het steeds vaker: twintigers of dertigers die kampen met een burn-out. "Regelmatig ligt de oorzaak van een burn-out bij een drang om alles goed te willen doen. Vaak begint dit gevoel van perfectionisme al op jonge leeftijd." vertelt orthopedagoog Ard Nieuwenbroek. Nieuwenbroek schreef het boek Perfectionistische Leerlingen. Hij vertelt over perfectionisme bij kinderen en de gevolgen in Villa VdB.

Perfectionisme bij kinderen en de gevolgen

"Veelal zeggen volwassenen niet tegen kinderen dat ze fouten hebben gemaakt. Neem een docent die een fout maakt, die zegt al snel “ik testte even of je wel oplette”. Terwijl wij tegen kinderen zeggen dat het goed is om fouten te maken, doen we zelf alsof we dit niet doen." vertelt de orthopedagoog. Hier zit volgens Ard Nieuwenbroek een deel van het probleem; “Het is een vorm van paradoxale communicatie. Het is heel tegenstrijdig om zulk soort gedrag te vertonen” aldus Nieuwenbroek.

Soorten perfectionisten

Er zijn verschillende soorten perfectionisten vertelt Nieuwenbroek; “Je hebt de vermijders. Dit zijn kinderen die geen keuze maken, die keuzes vermijden, omdat ze bang zijn voor fouten. Daardoor zullen de kinderen niet snel iets doen. Ze worden daardoor snel ongemotiveerd genoemd terwijl ze alleen maar bang zijn om fouten te maken. Dan zijn er de twijfelaars, zij twijfelen altijd over de beste keuze en wat het beste is in de ogen van anderen. Dan heb je nog de rampdenkers, zij gaan onwijs hard werken omdat ze zeker weten dat het anders verkeerd gaat”.

Gevaren

Het gevaar van kinderen met perfectionisme is dat het kan leiden tot grotere problemen. Perfectionisme kan leiden tot een burn-out. Wanneer deze niet wordt geconstateerd kan dat depressie veroorzaken en in sommige gevallen zelfs suïcide; “Het is belangrijk dat mensen meekijken met het proces en niet alleen met de uitkomst. Een kind kan beter een lager cijfer halen met een goed proces, dan een hoger cijfer met veel stress.” legt Nieuwenbroek uit.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie