Naar homepage
Binnenland

HEMA, Action en Wibra toch weer dicht: 'Regels zijn duidelijk, maar communicatie naar burgers is niet goed geweest'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. HEMA, Action en Wibra toch weer dicht: 'Regels zijn duidelijk, maar communicatie naar burgers is niet goed geweest'

Ze gingen open, maar moeten morgen toch weer dicht: Wibra, Action en de HEMA. Daar heeft het kabinet vandaag uitsluitsel over gegeven. De winkels waren zelf al bezig met maatregelen treffen om deels open te kunnen. "Die regelgeving is redelijk helder, maar de communicatie naar de burgers is niet eenvoudig genoeg", zegt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene rechtswetenschap in EenVandaag.

Winkeliers die de grenzen van de maatregelen opzoeken, zodat ze alsnog open kunnen. Hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen Jan Brouwer kijkt er niet van op: "Mensen gaan altijd op zoek naar wat er kan, zeker bij zulke strenge wetgeving". Hij begrijpt de winkeliers dan ook volkomen.

Frankrijk had het goed geregeld

Het kabinet heeft nu bepaald dat een winkel vóór de lockdown minimaal 70 procent aan essentiële producten moest verkopen. Dan mag je open. Daarmee is het voorlopig einde verhaal voor de Hema, Wibra en Action. "Het was ook wel een beetje amateuristisch van het kabinet. Dit hadden ze zeker moeten zien aankomen en het had beter voorbereid moeten worden."

"Laten we het maar op de crisis houden, dat ze dit plots overviel", zegt Brouwer, die hoopt dat de 5 weken durende lockdown voldoende zal zijn. "In Frankrijk is het gelukt in 5 weken, maar daar hadden ze alles minutieus uitgewerkt, wat er wel en niet mocht", sneert Brouwer nog richting kabinet.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie