Binnenland
EO

Christenen zeggen met Regenboogverklaring sorry voor onrecht richting LHBTIQ+'ers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Christenen zeggen met Regenboogverklaring sorry voor onrecht richting LHBTIQ+'ers

'We hebben jou in het verleden en heden veel leed en onrecht aangedaan. Terwijl we naast je hadden moeten staan, stonden we tegenover je.' Deze woorden staan in de Regenboogverklaring, gericht aan LHBTIQ+'ers, die een groep christenen gisteren opstelde op Valentijnsdag. "Ik ben jaren onverschillig geweest, daar voel ik me schuldig over", vertelt initiatiefnemer Daniël Roukema in Dit is de Dag.

Christenen publiceren een ‘Regenboogverklaring’: wat is hun boodschap? (14 februari 2024) - Dit is de Dag

Kai Yung is homo is en christen, wat niet altijd een makkelijke combinatie is. "Ik heb uitsluiting ervaren. Je mag in de kerk heel veel dingen niet doen die andere mensen wel mogen. Je mag bepaalde functies niet bekleden als je een relatie aangaat met een man, of de zang leiden", vertelt hij. "Ik werd er depressief van, suïcidaal. Tot de dag van vandaag voel ik me nog steeds vaak niet gelijk en niet welkom in een kerk", vertelt hij.

In zijn huidige kerk maakt hij het overigens niet mee. "Ik ben getrouwd met de dominee. Dat zegt veel, natuurlijk", aldus Yung.

Adam and Steve

Juist dit soort verhalen waren voor Roukema, die zelf hetero is, de reden om de verklaring op te stellen. "Tien jaar geleden hoorde ik op een Bijbelschool een docent zeggen 'God created Adam and Eve, not Adam and Steve'. Dat raakte mij enorm. Ik dacht: dit gaat over een diepe worsteling van mensen, dit is niet hoe het zou moeten zijn", vindt hij.

Toen Roukema jong was, werd hem geleerd dat homoseksualiteit niet de bedoeling was. Als iemand homo was, moest hij of zij maar zijn hele leven alleen blijven. "Ik was onverschillig, maar ik heb later heel veel LHBTIQ'ers ontmoet en ik merkte dat ze heel vaak een innerlijke strijd voerden. Dat ze suïcidale gevoelens hadden. Ik dacht: het kan toch niet zo zijn dat dat in een kerk gebeurt?" Met de verklaring wil hij hen een hart onder de riem: "Je bent niet alleen."

Verandering

Religiewetenschapper Miranda Klaver ziet de verklaring in een breder kader staan. De meningen in christelijk Nederland over homoseksualiteit zijn aan het veranderen. Waar men vroeger afwijzend stond tegen homorelaties, verandert dat nu. "Eind jaren 80 wezen 75% tot 80% van de christenen homorelaties af, in 2020 was het nog maar een derde. Maar je ziet wel dat kerkleiding wat achterloopt", vertelt ze.

Vijf jaar geleden kwam er een soort tegenovergestelde verklaring naar buiten: de Nashville Verklaring, waarin juist stelling werd genomen voor het traditionele heterohuwelijk. Dit heeft echter voor een tegenovergesteld effect gezorgd, ziet Klaver: "Door de harde toon zijn heel veel christenen zich juist in positieve zin voor gaan uitspreken. Heel veel kerken die stil waren, werden gedwongen zich toch te uiten."

Roukema hoopt op minimaal 50.000 ondertekenaars. "Dat is wel een ambitieus doel…", geeft hij toe. Op het moment van publiceren zijn het er bijna 1.000. Op www.regenboogverklaring.nl is te tekenen.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT via deze link.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Christenen publiceren een ‘Regenboogverklaring’: wat is hun boodschap?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie