Binnenland

Korpschef Akerboom: "Aanhouding Typhoon was inschattingsfout"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Korpschef Akerboom: "Aanhouding Typhoon was inschattingsfout"

"Discriminatie is geen schering en inslag bij de politie" dat zegt korpschef Erik Akerboom van de Landelijke Politie. Hij reageert daarmee op de aanhouding van rapper Typhoon gisterenavond. Volgens Akerboom is er een inschattingsfout gemaakt die direct door de agent is erkend.Typhoon schreef gisterenavond op Facebook: "Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo'n auto rijdt." En hij is niet de enige.

Jair Schalkwijk strijdt met 'Controle Alt Delete' al drie jaar tegen etnisch profileren. "Toen ik de post van Typhoon las dacht ik het is vervelend voor hem dat het is hem overkomen, maar het is ook heel vervelend voor al die anderen die het dagelijks of wekelijks overkomt en die niet een excuses krijgen van de politie."

Advocaat Gerald Roethof is een ervaringsdeskundige. "Hoe beter de praktijk ging, hoe vaker ik staande gehouden werd. Bij de politie ben ik inmiddels een bekende Amsterdammer, maar de jonge agenten kunnen het nog steeds niet laten." Ook sociaal ondernemer en publicist Cemil Yilmaz heeft er vaak mee te maken. "Ik werk wel gewoon mee, maar vraag wel altijd of ze beseffen wat het doet met degene die in de auto zit."

"Politiemensen moeten vaak in een fractie van een seconde keuzes maken. Hen wordt geleerd om dit doen op basis van informatie, gedrag en soms ook kleding. Zeker niet op basis van alleen etniciteit", zegt Akerboom. Volgens de korpschef is discriminatie niet de dagelijkse praktijk, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat het bij de politie niet voorkomt.

Ster advertentie
Ster advertentie