Binnenland

Do’s en don’ts op een (zakelijke) kerstborrel

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Do’s en don’ts op een (zakelijke) kerstborrel

De tijd van de kerstborrels is weer aangebroken. Om te voorkomen dat het een gênante ervaring wordt, zijn er (ongeschreven) regels voor kerstborrels op het werk. Heb jij vanavond of binnenkort een kerstborrel? Lees dan zeker even verder! Verslaggever Ewout de Bruijn bereidt zich in Bureau M voor op de ideale kerstborrel.

Ewout heeft zelf ook een aantal gênante momenten op zijn naam staan. Zo dacht hij dat het heel grappig was om in een winkelwagentje rond geduwd te worden, die daar stond voor alle drank. "Ik ben in het karretje gaan zitten en een aantal van mijn collega's reed me heel hard rond over die kerstborrel. Ik botste natuurlijk overal tegenaan en aan het eind ook knetterhard tegen de muur." De mensen op de borrel konden het op z'n zachtst gezegd niet erg waarderen.

En ook deze klassieker kan niet in zijn rijtje ontbreken. "Ik was 18 jaar en werkte bij een telemarketing bureau. Mijn baas dacht: ik vind jou wel leuk en ik betaal jou, dus kunnen we wel wat doen... "

Een tip van een luisteraar : de camera is niet je vriend. Foto's zullen je je hele carrière achtervolgen. En maak daarnaast nooit een koprol op de kerstborrel. Onthoud dit goed!

Regels voor hoe je je moet gedragen op een kerstborrel worden zelden tot nooit uitgesproken. Maar etiquette-deskundige Lilian Woltering weet precies hoe het hoort, volgens haar is het belangrijk om jezelf goed op de kaart te zetten. "De kerstborrel is voor iedereen een leuk moment van het jaar. Het is een soort netwerkborrel in je eigen bedrijf. Ik word dit jaar veel benaderd, kerstborrels zijn populair, maar ik hoor ook dat er veel mis gaat." Drie tips van etiquette-expert Lilian Woltering:

  1. Feesten en lol hebben mag natuurlijk, maar er zijn grenzen. Vooral de alcoholgrens. Zorg dat je van tevoren wat eet, zodat dat de drank niet in één klap binnenkomt.
  2. Vind je een collega leuk? Ga dan niet in een hoekje staan vozen. Flirten is leuk, maar op een kerstborrel not done.
  3. Een kerstborrel is een uitstekend moment om met je baas te praten, maar let wel op waar je het over hebt. Leer je baas kennen en praat vooral niet over een eventuele promotie.

"Iedereen kent de ongeschreven regels eigenlijk wel, maar tijdens de borrel is iedereen het weer vergeten. Door de ontlading, wijn, muziek en karaoke word je losser en worden je grenzen verlaagd", zegt Woltering.

Volgens het bedrijf dat veel kerstborrels verzorgd, pakken bedrijven steeds groter uit en steeds vaker met een thema. "Alles wordt uit de kast gehaald. Bedrijven doen meer aan de aankleding, ze willen bijvoorbeeld een levensgrote arrenslee voor de deur. Dat komt ook doordat de budgetten hoger zijn dan een paar jaar geleden. Maar op het gebied van alcohol merken wij wel dat er steeds bewuster met drank wordt omgegaan. Er wordt steeds vaker maltbier geserveerd."

Ster advertentie
Ster advertentie