Binnenland
WNL

EBI-burgemeester Vught wil zware verdachten naar Vlissingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. EBI-burgemeester Vught wil zware verdachten naar Vlissingen

De Vughtse burgervader Roderick van de Mortel (VVD) is verdachten van de aller zwaarste categorie liever kwijt dan rijk in zijn gemeente. Dat zei hij vanochtend in Sven op 1. Van de Mortel wil dat ze op termijn verhuizen naar de nieuwe Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vlissingen, die in 2028 gebruiksklaar moet zijn.

De Zeeuwse EBI wordt namelijk ook voorzien van een rechtbank, waardoor transport van de verdachten niet meer nodig is en het ontsnappingsgevaar afneemt. Momenteel worden zware verdachten, waaronder die in het Marengo-proces, op zittingsdagen van Vught naar de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam gereden. Dat vindt Van de Mortel niet verantwoord. “Alle geleerden zijn het erover eens dat het moment waarop een gedetineerde de gevangenis verlaat, het meest kwetsbaar is.”

Daarom is de overheid nu van plan om de zwaarste verdachten digitaal te gaan berechten, zodat ze de weg niet meer op hoeven. Van de Mortel juicht dat van harte toe. “Er wordt door sommigen gezegd dat het juridisch niet mag, maar dat is echt kletskoek. Het kan wel degelijk en moet ook echt gebeuren.” Volgens Van de Mortel prevaleert het recht op veiligheid van zijn burgers boven het recht op fysieke aanwezigheid van verdachten.

Ook Van de Mortel kijkt gespannen richting Den Haag, waar verschillende lijstjes met namen van toekomstige bewindslieden rondgaan. “Dat is altijd spannend om te zien”, vertelt hij. “We weten inmiddels dat D66 de minister voor Rechtsbescherming zal leveren. Ik hoop dat die persoon begrip heeft voor de situatie in Vught.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie