Binnenland
AVROTROS

'Moeilijk om patiënten met bepaalde klachten te linken aan die borstprotheses'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Moeilijk om patiënten met bepaalde klachten te linken aan die borstprotheses'

Vrouwen die na een mislukte cosmetische ingreep hun ongenoegen uiten op social media zouden te maken krijgen met bedreigingen en intimidaties. Het AD publiceerde hier vandaag een artikel over, waarbij de krant in gesprek ging met zes vrouwen die cosmetische operaties ondergingen of wilden ondergaan. Waar een van de patiënten werd bedreigd, kreeg een ander een rechtszaak aan haar broek. Bert van Drunen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en Dionne Slagter, die in haar documentaire Moordtieten de gevaren van siliconen borstimplantaten onderzoekt, vertellen over cosmetische ingrepen bij Blok&Toine.

In 2013 kreeg Dionne Slagter haar borstimplantaten en later ervaarde zij klachten. "Mijn vertrouwen in deze hele industrie is weg. Ik ben destijds naar een gerenommeerde kliniek gegaan voor mijn borstoperatie. Daar werd mij verteld dat de borstimplantaten nooit zouden kunnen lekken of zweten. Sterker nog, er werd mij verteld dat de gel nergens naartoe zou kunnen. Inmiddels weet ik dat er een ontzettend hoog gehalte siliconen in mijn lichaam is gevonden", vertelt Slagter.

Klachten door protheses

Pas tijdens het maken van de documentaire Moordtieten kwam Slagter erachter dat haar klachten waarschijnlijk zijn te linken aan haar borstprotheses. "Ik ben onderzocht door een arts, maar het blijft allemaal vaag. Er kan ook niet wetenschappelijk worden bewezen dat mijn klachten zijn te linken aan de protheses. Maar er zijn zoveel vrouwen die naar voren komen, het kan geen toeval zijn."

Toen Slagter de kliniek belde waar zij destijds is behandeld, werd het allemaal niet duidelijker. "Ik heb die vrouw wat vragen voorgelegd, maar ze verwees me eigenlijk meteen door naar de site. Ze was verbaasd dat ik zo in paniek was, ik voelde me dus niet echt begrepen."

Veilig product

Volgens Bert van Drunen zijn er nog altijd geen wetenschappelijke bewijzen voor een link tussen ziek worden en siliconen protheses. "Er wordt vrij veel grootschalig onderzoek naar gedaan. Maar het is moeilijk om een patiënt met bepaalde klachten te linken aan borstprotheses."

Van Drunen voegt toe: "Voor veel patiënten is het een probleem dat zij onrustig blijven, terwijl wij nog steeds kunnen uitspreken dat het een veilig product is. Niet alleen de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie ondersteunt dat, maar ook het RIVM en de Inspectie voor de gezondheidszorg."

Medisch toerisme

In april sprak de NVPC zijn zorgen uit over de toename van het aantal cosmetische ingrepen in het buitenland. "We hebben niet voor niks gewaarschuwd voor medisch toerisme, waar we regelmatig problemen van terugzien. De tussenpersonen van bemiddelingsbureau’s zijn over het algemeen geen artsen, wat niet de bedoeling is. Ze presenteren zich meer als reisbureau, waar behalve een hotel en vliegticket ook een ingreep bij een kliniek wordt geregeld", vertelt Van Drunen.

Iemand die na een cosmetische ingreep problemen ervaart, moet volgens Van Drunen altijd terug naar de dokter die de ingreep heeft gedaan. "Als iemand in Turkije wordt geopereerd door een onbekende dokter en terugkeert met complicaties, is het lastig om terug te gaan naar die dokter. Deze mensen belanden dan in het medische circuit van Nederland. Als plastisch chirurgen worden wij soms dus geconfronteerd met grote complicaties vanuit het buitenland. Dat maakt medisch toerisme zo’n ingewikkelde problematiek."

Bedreigingen na cosmetische ingrepen en de gevaren van medisch toerisme

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie