Binnenland

Sinterklaas aangekomen in Apeldoorn, enkele demonstranten aangehouden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinterklaas aangekomen in Apeldoorn, enkele demonstranten aangehouden

[NOS] Sinterklaas is aangekomen in Apeldoorn. Daar vindt dit jaar de landelijke intocht plaats. In plaats van met een stoomboot kwam de goedheiligman aan per stoomtrein. In Apeldoorn zijn enkele pro-Zwarte-Piet-demonstranten aangehouden.

De landelijke intocht verliep zonder ongeregeldheden. Wel hield de politie een aantal personen aan die verkleed waren als Zwarte Piet, onder wie Pegida-voorman Edwin Wagensveld. De politie greep in toen pro-Zwarte Pietdemonstranten weigerden naar de speciale demonstratievakken te gaan. De aanhoudingen verliepen volgens de politie "in alle rust".

Het evenement vond plaats te midden van de jaarlijks oplaaiende discussie over het uiterlijk van Piet. Tijdens de intocht van dit jaar waren voor het eerst uitsluitend roetveegpieten te zien.

Demonstraties bij andere intochten

Omdat de organiserende omroep, de NTR, besloten had de volledig zwarte Pieten af te schaffen, demonstreerde actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dit jaar niet bij de intocht.

Wel organiseert de groep een manifestatie in Den Haag. Verder is KOZP aanwezig bij de intochten in onder meer Alkmaar, Nijmegen en Leeuwarden, omdat bij die intochten wel Zwarte Pieten te zien zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie