Binnenland

Minister van der Steur stapt op om bonnetjesaffaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister van der Steur stapt op om bonnetjesaffaire

[NOS] Minister Van der Steur treedt af als minister van Veiligheid en Justitie. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt. Aanleiding is de 'bonnetjesaffaire' in de nasleep van de zogenoemde Teevendeal. Hij biedt de koning zijn ontslag aan.

Van der Steur probeerde de Tweede Kamer er vandaag van te overtuigen dat hij echt niets heeft willen verdoezelen en dat hij er als Kamerlid niet aan heeft willen meewerken om de Kamer informatie te onthouden. Maar de Kamer bleef heel kritisch en gebruikte woorden als 'verbale uitvluchten' en 'bedonderen.'

Van der Steur zei dat hij alle vragen van de Kamer heeft beantwoord en dat hij ook hecht aan het afleggen van verantwoording.

"Ik zie, ik merk en ik voel dat de antwoorden er niet meer toedoen. Want velen hebben het politieke oordeel al lang geveld. Zij verdienen een minister die het volle vertrouwen van de kamer geniet. Ik voel dat vertrouwen niet. Ik zal nu mijn ontslag aanbieden aan zijne majesteit de koning.

Voor het debat had hij al aan premier Rutte verteld, dat hij na het antwoord van het kabinet zijn besluit bekend zou maken.

Luister hier naar het aftreden van Minister van der Steur en verslaggever Wilma Borgman:

Minister van der Steur stapt op om bonnetjesaffaire

Van der Steur voegde er geƫmotioneerd aan toe dat hij zich de afgelopen anderhalf jaar met hart en ziel heeft ingezet voor de versterking van de rechtsstaat en dat hij elke dag heeft gevochten om Nederland veiliger te maken, samen met politieagenten, officieren van justitie en anderen. "Wat een geweldige mensen zijn dat." Hij zei ook dat hij alleen maar trots kan zijn op zijn medewerkers.

Van der Steur is in deze kabinetsperiode al de derde bewindsman op Veiligheid en Justitie die opstapt in verband met de bonnetjesaffaire. Eerder ruimden zijn VVD-partijgenoten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven het veld.

Ster advertentie
Ster advertentie