Binnenland

Europees afval in Noordelijke IJszee

foto: TARA EXPEDITIONS FOUNDATION - ANNA DENIAUDfoto: TARA EXPEDITIONS FOUNDATION - ANNA DENIAUD
  1. Nieuwschevron right
  2. Europees afval in Noordelijke IJszee

Dat de Stille Oceaan gevuld is met plastic soep was al bekend, maar er blijkt nu ook een enorme hoeveelheid plastic aanwezig te zijn in de Noordelijke IJszee. Wetenschappers praten al over een plastic rijst, zo klein zijn de miljarden korreltjes plastic die daar nu ronddrijven.

Beluister het interview met oceanograaf Erik van Sebille:

Noordelijke IJszee vol plastic

Europa

Drie jaar lang deed een team van wetenschappers uit acht landen, onderzoek om de wereldwijde kaart van drijvend plastic afval volledig te maken. Vrijwel alle plastic deeltjes in de Noordelijke IJszee komen uit Europa en de Verenigde Staten. Het afval komt met golfstromen mee uit de Noord-Atlantische Oceaan naar het Arctische gebied. Vooral rond Nova Zembla hebben onderzoekers grote hoeveelheden plastic van Amerikaanse en Europese herkomst gevonden.

Het afval in deze zeeën kan volgens de wetenschappers nog bedreigender zijn dan de plastic soep in de Stille Oceaan. De Noordpool wordt immers al zwaar getroffen door de klimaatverandering en nu komt daar het immense plastic probleem bovenop. De Nederlander Erik van Sebille, oceanograaf aan de Universiteit Utrecht, werkte mee aan het onderzoek. Hij noemt de plastic soep in de IJszee zeer kwalijk. In zijn onderzoek draaide hij de oceaanstromen 'terug' om erachter te komen waar de plastic deeltjes vandaan komen.

Van Sebille vertelt in Vroege Vogels Radio over het onderzoek. Hij is van mening dat het plastic probleem alleen aan de basis kan worden aangepakt. Langs de kusten moet het plastic uit het water worden gevist, anders zijn de deeltjes te klein om ze nog goed te kunnen verwijderen.

Bron: Andres Cozar

Tijdens de expeditie zijn mooie foto's gemaakt.

Bron: Anna Deniaud - Tara Expeditions Foundation

Bron: Francois Aurat - Tara Expeditions Foundation

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie