Binnenland
NOSNTR

Akkoord zorgt dat longpatiënten niet meer onnodig van medicatie moeten wisselen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Akkoord zorgt dat longpatiënten niet meer onnodig van medicatie moeten wisselen

De praktijk dat longpatiënten noodgedwongen van medicatie moeten wisselen omdat dat de zorgverzekeraar financieel beter uitkomt, wordt aan banden gelegd. Het Longfonds heeft een akkoord gesloten met onder meer de brancheorganisaties van de zorgverzekeraars, apothekers en huisartsen. In Nieuws en Co vertelt Michael Rutgers van het Longfonds over het akkoord.

Bijwerkingen

Het akkoord moet ervoor zorgen dat de 1,2 miljoen longpatiënten niet onnodig hoeven te wisselen van inhalatiemedicatie. Dat gebeurt nu nog wel en het is niet ongewoon dat ze dan last krijgen van nare bijwerkingen.

"Het kan namelijk zijn dat mensen minder medicijn binnenkrijgen. En dus ook ernstigere of meer klachten van hun astma of COPD kunnen krijgen", zegt Rutgers.

Doorbraak

De belangrijkste niet-medische reden voor wisselen - de verzekeraar vergoedt het middel niet meer - moet met dit akkoord tot het verleden behoren. Zorgverzekeraars mogen straks nog maar eens in de vier jaar een longpatiënt op basis van hun voorkeursbeleid overzetten naar een ander middel. Maar als de arts aangeeft dat er helemaal niet gewisseld mag worden vanwege medische noodzaak, dan mag het niet gebeuren.

Als er tóch wisselingen moeten plaatsvinden, bijvoorbeeld bij een tekort van een medicijn, dan moeten patiënten hierin goed worden begeleid door apothekers en huisartsen.

"En dat punt vind ik echt een doorbraak", zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. "Het komt nu nog regelmatig voor dat mensen een zak met medicatie krijgen, zonder goede instructie. Zo kan het echt fout gaan omdat mensen na een medicatiewissel hun medicijnen verkeerd gebruiken. Daar zijn nu ook afspraken over gemaakt."

Rutgers erkent dat dit akkoord niet voorziet in het oplossen van de medicijntekorten. "Dat kun je ook niet alleen voor longmedicatie regelen, dat moet je voor geneesmiddelen in het algemeen oplossen."

Akkoord voor longpatiënten, hoeven niet meer onnodig van medicijn te wisselen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie