Binnenland

Puigdemont blijft onduidelijk, ingrijpen Madrid dreigt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Puigdemont blijft onduidelijk, ingrijpen Madrid dreigt

[NOS] De Catalaanse regiopresident Puigdemont heeft in een nieuwe brief aan de Spaanse regering geen duidelijkheid verschaft over de status van zijn onafhankelijkheidsverklaring. De Spaanse regering neemt geen genoegen met de brief en blijft dreigen om Catalonië het zelfbestuur te ontnemen.

Spanje had gezegd dat Puigdemont vóór vanochtend 10.00 uur een antwoord moest geven op de vraag of Catalonië nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. De regiopresident kwam wel op tijd met een brief, maar een duidelijk antwoord kwam er niet.

Wel riep Puigdemont de Spaanse autoriteiten opnieuw op tot overleg. De komende twee maanden zou over de kwestie moeten worden gesproken.

Onvoldoende

De Spaanse vicepremier Sáenz de Santamaría noemde die reactie op een persconferentie onvoldoende. "Hij moet gewoon ja of nee zeggen", sprak ze. "Dat antwoord hoeft toch niet zo moeilijk te zijn."

De onduidelijkheid komt voort uit het feit dat Puigdemont vorige week eerst een onafhankelijkheidsverklaring tekende, maar die vervolgens direct opschortte omdat hij bemiddeling wilde. In dat laatste ziet de Spaanse regering echter niets.

Ongeloofwaardig

Sáenz de Santamaría zei op de persconferentie dat Puigdemonts herhaalde oproep tot dialoog ongeloofwaardig is. Ze blijft erbij dat het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum ongrondwettelijk was, en dat alleen Spanje kan beslissen over de kwestie.

Nu Puigdemont vanochtend in gebreke is gebleven, is volgens Sáenz de Santamariá de volgende stap gezet in het in gang zetten van artikel 155. Dat artikel voorziet er onder meer in dat het regiobestuur wordt ontbonden en er nieuwe verkiezingen komen.

De Catalaanse regering krijgt nu tot donderdag 10.00 uur alsnog de tijd om duidelijkheid te verschaffen.

Ster advertentie
Ster advertentie