Binnenland
AVROTROS

Heel verslavend, maar gewoon bij de apotheek te halen: oxycodon

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Heel verslavend, maar gewoon bij de apotheek te halen: oxycodon

Het is vergelijkbaar met de drug heroïne, twee keer zo sterk als morfine, erg verslavend maar gewoon te halen bij de apotheek: oxycodon. In Nederland gebruiken meer dan 400.000 mensen het medicijn. Documentairemaker Jessica Villerius maakt een documentaire voor LINDA over wat dit medicijn met iemand doet. Villerius volgde Evelien, die lastig van het medicijn af kan komen. Huisarts Jos van Bemmel zet zich al jaren in tegen de eenvoud waarop oxycodon wordt voorgeschreven. Ze spraken erover bij Stax&Toine.

De in Ridder in Orde van Oranje Nassau bekroonde huisarts trekt aan de noodrem over het gebruik van het medicijn. Het is een sterke pijnstiller die wordt gebruikt bij ernstige pijn zoals na een operatie of ongeluk. "Voor een pijnlijke rug is oxycodon absoluut niet het passende medicijn." De mensen die moeilijk kunnen stoppen met het gebruik van het medicijn hebben vaak al eerder last van verslavingen, aldus de huisarts. Daarom pleit Van Bemmel dat er strenger wordt gekeken wanneer en aan wie dit medicijn wordt voorgeschreven.

Video niet beschikbaar

Je kan niet meer zonder

Villerius heeft zelf ook één keer te maken gehad met het oxycodon. "Hierdoor wist ik wat het medicijn inhield." Eveline benaderde Villerius zelf met het verzoek om een documentaire over haar te maken. "De documentaire was voor haar een stok achter de deur om echt aan de slag te gaan." Eveline heeft chronische pijn, en slikt oxycodon al zeven jaar op dagelijkse basis. Omdat het medicijn goed haar werk deed bleef ze het gebruiken, totdat ze er niet meer zonder kan.
"In Nederland zijn we vaak ingesteld dat we pijnloos en klachtenvrij willen leven. Voor elke kwaal wordt dan ook een middeltje voorgeschreven, misschien moeten we ons afvragen of we dit willen." Er zijn artsen, zoals Jos van Bemmel die de noodklok luiden. Maar Jessica heeft ook gemerkt - in het geval van Eveline - dat er bij het afbouwen totaal geen medische- en psychische begeleiding is.

Video niet beschikbaar

Alles staat in het teken van de pijn

In de documentaire komen ook partner Mark en dochter Luna aan bod. "Alles in het leven van het gezin staat in het teken van de pijn van Eveline." Voordat Eveline het medicijn gebruikte maakte het gezin regelmatig uitstapjes, dat is nu niet meer mogelijk.

Omdat oxycodon op de opiumlijst staat is het niet mogelijk om dit zomaar mee te nemen naar het buitenland, vertelt Villerius. Wanneer ze oxycodon gebruikt kan Eveline soms weer op pad, alleen moet dit gepland worden "het spontane is er helemaal vanaf".
De documentaire van Jessica Villerius 'Oxycodon: eenzame strijd tegen pijn' is vanaf nu te zien op LINDA.nl

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie