Binnenland
PowNed

Advocaat Gerald Roethof: 'Zwaarder gaan straffen in ons land is je reinste flauwekul!'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Gerald Roethof: 'Zwaarder gaan straffen in ons land is je reinste flauwekul!'

Gerald Roethof is één van de bekendste advocaten van ons land. Naast rapper Akwasi en Jos B., veroordeeld voor misbruik en de dood van Nicky Verstappen, verdedigt hij ook de tienervader die vorige maand zijn pasgeboren dochter in een Amsterdamse vuilcontainer achterliet. Met Rutger praat hij in De Nacht van Rutger over zijn jeugd in Suriname, politici die op de stoel van de rechter gaan zitten en het nut van de avondklok.

Advocaat Gerald Roethof (7 maart 2021) - De Nacht van Rutger

Heel gezellig in Suriname

Mr. Roethof houdt het bij Rutger aan de keukentafel, ook op dit tijdstip, bij een watertje. "Ik drink geen alcohol. Als tiener wel gedaan natuurlijk. Heel gezellig, op een gegeven moment té gezellig. Eén keer echt dronken geworden. Het was in Suriname, ik was 17 en op een feestje van een vriend. Ik was gek van brommer rijden. Toen ik wegging bij het feestje kwam ik met mijn brommer in de goot terecht. Enige geluk dat ik had, was dat het een droge tijd was toen. Dus de goot was droog. Dat is mijn geluk geweest. Hierna heb ik nooit meer gedronken."

Geen zwevende kiezer

Roethof gaat op 17 maart D66 stemmen. "Ik kijk naar de vaste lijnen die je ziet. Op basis daarvan oordeel ik, en niet naar wat er een maand vantevoren ineens geroepen is. Daar heb ik niets aan." De strafpleiter stoort zich aan politici die nu in campagnetijd gaan pleiten voor zwaardere straffen. "Dat is je reinste flauwekul en stoerdoenerij! Zwaarder straffen helpt niet, kijk naar de War on Drugs in de VS. De politiek moet de rechter alle ruimte geven."

Minister Roethof

Politieke ambities heeft mr. Roethof niet. Althans, niet in Nederland. "Als ik iets in de politiek zou doen, dan zou dat eerder in Suriname zijn dan in Nederland. Hier gaat het redelijk goed, in Suriname niet. Maar mocht D66 mij toch bellen, dan moeten ze wel weten dat straffen omlaag gaan, dat alle wetsvoorstellen die voorzien in hogere straffen de ijskast ingaan en dat bepaalde wetten worden teruggedraaid. Als ze dat willen, kunnen ze me zeker bellen."

Akwasi

Deze week pleitte een groep klagers bij het Amsterdamse Hof opnieuw voor vervolging van Akwasi. Aanleiding zijn de uitspraken van de rapper vorig jaar op de Dam tijdens een Black Lives Matter-demonstratie.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=ThcGMajTk90" start="false"}
Gerald Roethof verdedigt Akwasi in deze zaak. Hij verwacht dat het Hof niet tot vervolging zal overgaan. "Je moet deze uitspraken in een context zien. Als ik kijk hoeveel mensen, hoeveel kinderen, en dan heb ik het over donkere kinderen, last hebben van het Sinterklaasfeest op de manier waarop het gevierd werd, dan zeg ik: dat moet veranderen. En als een ferme uitspraak daarbij kan helpen, hartstikke goed."

Vechten voor het leven

Vorige maand werd in een Amsterdamse ondergrondse vuilcontainer een pasgeboren baby ontdekt. Enkele dagen later werden de jonge ouders van het kind door de politie aangehouden. Roethof verdedigt de vader van de baby in deze ook voor hem emotionele zaak. "Ik hou heel erg van kinderen. Je hebt de avondklok, dus niemand mag naar buiten. Dan heb je iemand die daar toevallig lak aan heeft, gelukkig maar zou ik willen zeggen, en dan haar vuil weggooit. Dan heb je een baby die daar in de container ligt, die zo krachtig is, die zo voor haar leven vecht, die gaat gillen, roepen, schreeuwen, huilen. Dan heb je een jonge verdachte, 17 jaar, die dan op zijn manier er zo onhandig mee is omgegaan. Het heeft me even geraakt. Het is heftig."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie