Binnenland
EO

Vanaf dinsdag met je pinpas inchecken bij de NS: 'Dit is revolutionair'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanaf dinsdag met je pinpas inchecken bij de NS: 'Dit is revolutionair'

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers inchecken met hun pinpas. En dat is een revolutionaire stap, zegt Bas van Weele, programmadirecteur bij OV-betalen in Geld of je Leven.

Bij verschillende regionale vervoerders kan het inchecken met de pinpas al, maar vanaf dinsdag is dus ook de grootste vervoerder, de NS, aan boord. Het revolutionaire zit ‘m er vooral in dat je kunt overstappen zonder opnieuw in- en uit te checken, vertelt Van Weele. "Dat is serieus complex", vertelt hij. "Het is op wereldschaal niet eerder vertoond, dat je kunt overstappen van een trein op een tram, of op een bus en dat ook het tariefsysteem geïntegreerd is", aldus de programmadirecteur.

Op verschillende plekken op de wereld kun je al reizen met je pinpas, zoals in de metro van Londen. Als je die metro uitstapt, moet je weer uitchecken. Je kunt niet zomaar op een trein stappen. Bij OVPay, zoals het systeem heet, is dat wel zo.

Drempel verlagen voor automobilisten

Voor veel automobilisten is de OV-chipkaart een struikelblok om de trein te pakken. Dit nieuwe systeem kan de drempel verlagen, denkt Van Weele. "Het belangrijkste doel is het gemak verhogen voor reizigers."

Van Weele vertelt dat het vanaf dinsdag in bijna heel het land kan, reizen met je pinpas. Alleen in bij regionale- en lokale vervoerders in Friesland, Limburg en de steden Utrecht en Rotterdam kan het nog niet. "Maar daar gaan we het ook voor het einde van het eerste kwartaal van dit jaar aanzetten", aldus Van Weele.

In de uitzending stelde presentator Hans van der Steeg verschillende vragen van luisteraars, zoals wat er gebeurt als je vergeet uit te checken. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk hieronder het hele gesprek:

Directeur OV-betalen over in- en uitchecken met een betaalpas

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie