Binnenland
MAX

Chronisch zieken kunnen niet onder torenhoge energierekening uit

foto: Pexelsfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chronisch zieken kunnen niet onder torenhoge energierekening uit

Duizenden Nederlanders hebben vanwege medische redenen een hoger energieverbruik. Ze hebben dan ook weinig baat bij het energieplafond dat nu door het kabinet is bedacht. Door het hoge verbruik komen ze daarvoor niet in aanmerking. Besparen op hun verbruik lukt ook niet, omdat ze voor hun zorg afhankelijk zijn van gas en elektriciteit. Ook Hayat Afkyr, die een spierziekte heeft, ziet de energierekening met lede ogen aan, vertelt ze in Villa VdB.

Directeur Illya Soffer van de stichting Iederin roept de politiek dan ook op tot actie. "Wij zien dat er tienduizenden mensen zijn die vanwege hun ziekte of beperking veel hogere energielasten hebben dan andere Nederlanders. Denk bijvoorbeeld aan mensen die gebruik maken van beademingsapparatuur of een elektrische rolstoel hebben", aldus Soffer. Hij concludeert: "Die kosten kun je dus niet vermijden."

Grote zorgen

Hayat Afkyr heeft de spierziekte SMA en woont in een aangepaste woning. Ze heeft een elektrische rolstoel, tillift, aangepast bed en elektrische gordijnen. "Mijn energieverbruik ligt jaarlijks drie keer hoger dan een normaal gezin", vertelt ze. Daardoor schiet haar energierekening nu flink omhoog, ‘terwijl ik de kachel nog uit heb staan.’ Haar aflopende (vaste) energiecontract kon ze niet meer verlengen. Met dikke sokken, warme kleren en een kleedje redt ze het nu nog net, maar de kachel moet deze winter wel een keer aan. "En extra rondje rennen om het warm te worden is ook geen oplossing, helaas. Extra kleren betekent ook extra gewicht, en dat is voor iemand met een spierziekte lastig." Ze vreest dan ook de nabetaling die straks moet gaan betalen.

Quote

Ik werk niet om mezelf bij de gemeente aan te melden omdat ik niet meer rond kan komen

Hayat Afkyr

Maatwerk

Wellicht zou hulp van de zorgverzekering of de energiemaatschappij soelaas bieden, maar ook dat is lastig. "Het idee dat alle hulpmiddelen maar uit de zorgverzekering komen, dat is een misvatting," vertelt Afkyr. "Waar al die voorzieningen vandaan komen is nogal versnipperd." Of energiemaatschappijen kunnen helpen, blijft ook onduidelijk. "Er wordt op de site van de energiemaatschappij wel gesproken over schuldhulpsanering, maar die schulden wil ik juist voorkomen. Ik werk niet om mezelf bij de gemeente aan te melden omdat ik niet meer rond kan komen." Maatwerk is dus gewenst voor mensen zoals zij, maar het is nog maar de vraag of die er komt.

Afkyr hoopt dan ook dat de oproep van Iederin de politiek wakker schudt. "Die oproep onderstreept dat het niet gaat om een individuele kwestie, maar om tienduizenden mensen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie