Groningse gaswinning naar nul op 1 oktober 2023, jaar later ontmanteling
- Nieuws
- Groningse gaswinning naar nul op 1 oktober 2023, jaar later ontmanteling
De Groningse gaskraan gaat op 1 oktober dit jaar dicht, maar de gasputten blijven open voor een periode van een jaar, tot 1 oktober 2024, voor het geval er een hele koude winter uitbreekt. Daarna komt er een definitief einde aan 60 jaar gaswinning in het gasveld in de provincie Groningen.
Gaswinning stopt, is daarmee alle ellende over voor de Groningers?
Video niet beschikbaar
"We horen de regering aangeven dat per 1 oktober de waakvlam eraf gaat. Dat is een eerste belangrijke stap, maar het echt afsluiten van de putten gaat een jaar later gebeuren en in de tussentijd is er kans, een hele kleine kans, dat er nog gas nodig is. De definitieve helderheid en zekerheid ontstaat dus pas in 2024", zegt Theodor Kockelkoren, Inspecteur-Generaal van het staatstoezicht op de Mijnen, in Nieuws en Co.
Veiligheid
Ondanks dat daadwerkelijke ontmanteling van de systemen plaatsvindt in 2024, is het volgens Kockelkoren een belangrijke stap voor de veiligheid van Groningen. "Die duidelijkheid en het einde van de onzekerheid gaat er nu dus komen. Die onzekerheid werkt echt door tot de gezondheid van mensen en het risico op vervroegd overlijden. Het is echt belangrijk dat dit er nu echt gaat komen."
Aardbevingen
Dat de kraan per 1 oktober dichtgaat, betekent nog niet dat de aardbevingen stoppen. "Er zullen steeds minder aardbevingen komen en de kans op een zware aardbeving wordt steeds kleiner, maar dat is een gestaag proces. Op het moment dat de gaswinning stopt, betekent niet dat de aardbevingen zullen stoppen. Die zullen waarschijnlijk nog een paar decennia doorgaan. Steeds kleiner in aantal, maar het blijft nog een langere tijd doorgaan", zegt Kockelkoren.
Volgens Kockelkoren is er op dit moment ook geen methode om dat proces te versnellen. "Er is op dit moment geen wetenschappelijk gevalideerde methode die dat proces kan versnellen, zonder het risico dat je het tegenovergestelde, namelijk dat je het probleem verergerd en dat er juist meer aardbevingen komen. Op dit moment is dat geen oplossing."
NAM
"Zolang er schade veroorzaakt wordt als gevolg van de gaswinning die heeft plaatsgevonden, zolang blijven de oliemaatschappijen ook aansprakelijk", vertelt Kockelkoren. "Maar er zijn meer verplichtingen. Het is heel belangrijk dat het gasveld gemonitord blijf worden. Er zullen putten in het veld openblijven, niet om gas te produceren, maar om meetapparatuur beschikbaar te hebben. Zodanig dat het veld zo goed mogelijk gevolgd kan worden en we ook onze kennis over het veld kunnen verbeteren."
Nc groningen
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.