Binnenland
AVROTROS

'Als het zonder Trump was gelukt, was het wel eerder gebeurd'

foto: Milou Brandfoto: Milou Brand
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als het zonder Trump was gelukt, was het wel eerder gebeurd'

De ondertekening van een intentieverklaring door Noord Korea en de VS is een historische gebeurtenis en dan rijst al snel de vraag: wie mag er met de eer strijken? In Jortcast #34 spreekt dr Kelder met Amerika-kenner Koen Petersen en politicoloog Dieuwertje Kuijpers onder andere over deze vraag.

{podcast audio="47184" caption="Jortcast #34 Een verdediging van Donald Trump" }

"Donald ontmoet nu de 'grote Kim' in Singapore en het is de vraag wiens verdienste dat is. Komt het door het geschreeuw van Trump, is het de Chinese olieboycot of is het misschien dat Kim zijn atoomprogramma wel redelijk op orde heeft en het zich nu kan permitteren om een deal te sluiten? Wat is het verhaal?", wil dr Kelder weten.

Vredesduif

"Dit is een ideaal moment waar ze allebei winst kunnen behalen", antwoordt politicologe Dieuwertje Kuijpers. Trump kan degene zijn die Noord-Korea aan tafel heeft gekregen: de vredesduif die daar dan helaas geen Nobelprijs voor krijgt. En Kim kan in zijn fijne staatsgecontroleerde biotoop natuurlijk zeggen dat hij Amerika op de knieën heeft gekregen." Waarop Jort Kelder grapt: "Ik schat dat de staatszender hem wel gaat steunen."

"Het is zeker de verdienste van Trump", vult amerikanist Koen Petersen aan. "Als het zonder Trump ook had kunnen lukken, was het veel eerder gebeurd. Het is Clinton niet gelukt, het is de jonge Bush niet gelukt, het is Obama niet gelukt", antwoordt Petersen.

Credits

Het valt Petersen op dat Trump lang niet altijd de credits krijgt die hij verdient. "Als Obama het voor elkaar had gekregen, (een top met Noord Korea , red.) dan had hij een tweede en een derde Nobelprijs gekregen en was het allemaal prima geweest."

Jortcast #34: Een verdediging van Donald Trump

In deze Jortcast blikt dr Kelder terug op zijn gesprek met Amerikanist Koen Petersen, over de positieve effecten van het beleid van Donald Trump. Ze bekijken de president van de wereld eens van de andere kant: wat zien we als we de besmeurde glazen van onze brilletjes schoonvegen? Nog steeds een olifant in een porseleinkast, of juist iemand die misschien wel de Nobelprijs voor de Vrede verdient? Een analyse van de effecten van zijn beleid op de situatie met Noord-Korea, maar ook op de economie, de handelsoorlog en Iran. Luister hier of via iTunes en andere bekende podcast-platforms.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie