Binnenland
AVROTROS

'Iedere kwaadwillende kan makkelijk inbreken op slimme apparaten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedere kwaadwillende kan makkelijk inbreken op slimme apparaten'

Uit onderzoek blijkt dat smart-apparaten die met het internet verbonden kunnen worden, eenvoudig te hacken zijn. Gerard Spierenburg van de Consumentenbond ziet grote risico’s. "Hackers kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk naar je kind kijken via de babyfoon", zegt hij in Stax&Toine.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zegt de veiligheid van slimme apparaten hoog op de agenda te hebben staan. De Consumentenbond wil regels zien. "Er moet strenge handhaving komen, apparaten die niet veilig blijken moeten uit de handel worden genomen", zegt Spierenburg stellig.

Seksspeeltje

Eén van de meest in het oog springende apparaten die de Consumentenbond als onveilig heeft aangemerkt, is een vibrator met camera. "Het probleem met dat apparaat is dat het een wifi-zender heeft. Maar: het wachtwoord en de gebruikersnaam voor alle apparaten is hetzelfde. Dus iedere kwaadwillende kan er vrij gemakkelijk op inbreken. Dat lijkt mij niet de bedoeling."
Fabrikanten reageren laks, meent de Consumentenbond. "Ook de maker van die vibrator weigert er iets aan te doen. Ze zeggen alleen dat ze productie gaan stoppen, maar het ding is nog te koop. En sommigen hebben het ding al in huis."

Checken

"Kijk altijd online even of er kritiek over te vinden is", adviseert Spierenburg consumenten. "Maar verder kun je niet heel veel doen, zeker als je niet zo technisch bent. Maar even je standaard wachtwoord en gebruikersnaam veranderen is wel aan te raden."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie