Binnenland

'Slogan nieuwe kabinet is slapjes'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Slogan nieuwe kabinet is slapjes'

[AVROTROS] De slogan van het nieuwe kabinet Rutte III 'Vertrouwen in de toekomst' getuigt van weinig visie en is niet veelzeggend.

Dat stelt Janka Stoker, hoogleraar leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Klinkt 'Vertrouwen in de toekomst' als een bezwering, een opdracht en misschien ook wel als bevel?

Stoker: "Bijna niemand kan hiertegen zijn; maar het is slapjes en niet veelzeggend", stelt Stoker in Radio EenVandaag. Zij vindt deze wimpel boven het nieuwe kabinet van VVD-CDA-D66-ChristenUnie "getuigen van weinig visie". "Maar dat is ook wel logisch, want Rutte is er apetrots op dat hij een hekel heeft aan visie. Hij is pragmatisch politicus. Een overkoepelend verhaal is er niet. Als je met vier partijen aan dit avontuur begint, loop je risico dat het los zand wordt."

Overkoepelend verhaal ontbreekt

Kees Boonman - politiek commentator op NPO Radio 1 - valt haar bij. "Het overkoepelend verhaal ontbreekt. Dit regeerakkoord is een christelijk pragmatisch compromis, met een rechts-liberale ondertoon".

Boonman is benieuwd naar wat er nog niet via kranten is uitgelekt, zei hij op EenVandaag. "Ik ben heel nieuwsgierig wat het buitenlands beleid gaat betekenen en wat de visie is op het Europees beleid zonder de Britten. Er komt waarschijnlijk een extra post van staatssecretaris voor Europese zaken."

Na 208 dagen praten ligt er sinds vanochtend een concept-coalitieakkoord voor een nieuw kabinet. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens over de plannen voor de komende vier jaar. De fracties van de vier partijen buigen zich nu over het document. Dinsdagmiddag wordt een persconferentie verwacht waarin de regeringspartners hun plannen toelichten. Uiteraard doet NPO Radio 1 daar rechtstreeks verslag van met een speciale uitzending vanuit Den Haag.

Later deze week volgt er dan een debat met informateur Zalm, waarin de Kamer zo goed als zeker VVD-leider Rutte zal aanwijzen als formateur. Hij gaat dan de nieuwe ministers en staatssecretaris ontvangen. De nieuwe ploeg staat dan naar verwachting rond 23 oktober op het bordes.

Ster advertentie
Ster advertentie