Binnenland
AVROTROS

Rapper Akwasi doet na stilte voor het eerst zijn verhaal: 'Ik kijk terug op een innerlijk conflict van jewelste'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapper Akwasi doet na stilte voor het eerst zijn verhaal: 'Ik kijk terug op een innerlijk conflict van jewelste'

Na een periode van stilte doet rapper Akwasi voor het eerst zijn verhaal. Hij raakte 1 juni in opspraak door zijn uitspraken bij het protest op de Dam in Amsterdam. Vorige maand lanceerde hij samen met Gianni Grot omroep Zwart. Die omroep heeft nu ruim 17.000 leden. "Ik kijk terug naar een periode met ontzettende tweestrijd. Een innerlijk conflict van jewelste. Met hoofdletters", vertelt Akwasi in het programma Humberto tegen Humberto Tan.

Video niet beschikbaar

Omroep Zwart heeft voor het einde van het jaar 50.000 leden nodig. De omroep gaat niet over huidskleur. Juist niet, zeggen de oprichters. Het gaat over het brengen van diversiteit en inclusiviteit, kleur in de breedste zin van het woord.

Omroep Zwart

Er kwam veel kritiek op de aankondiging van Omroep Zwart. Volgens Critici zou het juist polariserend zijn. "Zwart is voor ons voor samenhorigheid. Als je alle kleuren op pigmentbasis bij elkaar mengt, dan krijg je zwart. Dus we zijn er juist voor iedereen", zegt Grot.

"We missen in het huidige landschap een afspiegeling van de maatschappij. Dat het een gemĂȘleerd gezelschap is", zegt Grot.

Diversiteit op tv

"Er is zoveel drek geweest dat ik dacht: hoe ga ik mensen samenbrengen?", vertelt Akwasi over de roerige periode. "En dat wil ik dus met omroep Zwart. De verbinding die we brengen met omroep Zwart is zo ontzettend belangrijk."

Akwasi geeft een voorbeeld van wat omroep Zwart bijvoorbeeld zou kunnen gaan doen. "Als je nu kijkt naar de actualiteit. Dat de vrouweneredivisie eerst niet door mocht gaan door de coronamaatregelen. Wij zouden dus een programma kunnen hebben waar vooral vrouwen praten over voetbal." Omroep Zwart wil zo divers mogelijk zijn.

Uitspraken op de Dam

Op 1 juni op de Dam zei Akwasi: 'Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.' Vele aangiftes tegen Akwasi volgden. Hij werd beschuldigd van het aanzetten tot haat en geweld. In september kwam Akwasi met een statement waarin hij zei afstand te nemen van de uitspraak op de Dam. Hij is tegen elke vorm van geweld dan ook en dat was niet de bedoeling van de uitspraak.

Akwasi vertelt dat hij tijd nodig had om na te denken over een goed statement en dat het mede daarom pas in september kwam. "Het was een wervelwind en ik moest echt even de tijd nemen om tot mezelf te komen en om met dat statement te komen."

Akwasi vindt het moeilijk om te praten over wat er gebeurde op de Dam. "Het is een moment van opwinding geweest waarin ik ontzettend gefrustreerd ben geweest. Ik had het nog nooit gezegd en ik voelde het wel. Maar hoe weerleg je dat? Daar moest ik echt goed over nadenken. Het gaat me nog steeds eigenlijk wel aan het hart. Het is een pittige periode geweest."

Akwasi Omroep Zwart

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie