Binnenland
AVROTROS

Sint-Maarten vieren? 'Zo doe je dat op een verantwoorde manier'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sint-Maarten vieren? 'Zo doe je dat op een verantwoorde manier'

Vandaag is het 11 november, de dag dat we Sint-Maarten vieren. Veel veiligheidsregio's geven het dringende advies om dit jaar niet langs de deuren te gaan met Sint-Maarten, maar om het thuis te vieren. In Groningen kan het feest wel doorgaan. Burgemeester en voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, Koen Schuiling vertelt in Stax&Toine welke slimme manieren hij heeft bedacht om veilig Sint-Maarten te vieren.

Video niet beschikbaar

Burgemeester en voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, Koen Schuiling: "Sint-Maarten wordt in Groningen altijd veel gevierd. Dit is een echte traditie voor de kinderen. Op school worden lampionnen gemaakt. We moeten kijken naar wat er in deze tijd wel kan, zolang het verantwoord kan."

Voorzorgsmaatregelen

Omdat Sint-Maarten vooral door de allerjongste kinderen wordt gevierd en het zich buiten afspeelt, heeft veiligheidsregio Groningen besloten het feest dus door te laten gaan. Wel met een aantal dringende adviezen en zo klein mogelijke groepjes.

Schuiling: "Wij adviseren om de basisregels aan te houden. Kinderen mogen liedjes zingen bij de deur, maar ze moeten wel anderhalve meter afstand houden. Geef bij de deur de anderhalve meter aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt." Heb je klachten? Dan geeft de veiligheidsregio het advies om thuis te blijven en de deur niet open te doen.

Laat zo weten of je wel of niet meedoet

Daarnaast roept de veiligheidsregio op om te laten weten of je wel of niet meedoet. Doe je niet mee? "Laat dat even weten, bijvoorbeeld met een briefje op de deur, zegt Schuiling. 'Als je wel mee wilt doen, geef dat dan aan door een kaarsje of een lichtje aan te doen."

Veiligheidsregio Amsterdam geeft ouders mee om naast snoepgoed ook te denken aan gezonde traktaties om uit de delen, zoals spruitjes. Schuiling geeft het advies om het liefst voorverpakt snoepgoed aan de kinderen te geven.

In onderstaande video laat Schuiling samen met de negenjarige Mauro en zevenjarige Julia zien hoe je verantwoord Sint-Maarten kunt vieren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie