Binnenland

Hackers loeren op politici

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hackers loeren op politici

[AVROTROS] Politici zijn gewaarschuwd voor hackers. Gisteren werden door RTL-journalisten betrekkelijk eenvoudig de sociale media-accounts gekraakt van twee Kamerleden, waaronder die van Kees van der Staaij. Hij is fractievoorzitter van de SGP en in die hoedanigheid ook lid van de de commissie Stiekem, de commissie waar geheime informatie wordt gedeeld.

Het gaat hier om privé-accounts, maar Kamervoorzitter Khadija Arib maakt zich toch ook zorgen over de veiligheid van de werkaccounts van Kamerleden. Daarom heeft ze deskundige hulp geboden aan kamerleden voor het veilig beheren van hun accounts. Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid (NCTV), zei gisteren in Nieuwsuur dat de verkiezingen in Nederland wel degelijk het doelwit kunnen zijn van inmenging van buitenaf door hacks. Politici moeten daarom de veiligheid van hun accounts op orde brengen en dat kan vrij eenvoudig zei hij. Hij gaf in één zin enkele tips zoals: het regelmatig vervangen van wachtwoorden, geen phishing-mails openen, het up-daten van software en geen gebruik maken van publieke wifi.

D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, IT-politicus van het jaar 2016, vindt het gevaar van hacken realistisch. Hij reageert in de uitzending van Radio EenVandaag op de afgelopen ontwikkelingen.

Straks om 14.00 uur in Radio EenVandaag. Ook kijken we met politiek commentator Jos Heymans terug op de afgelopen politieke week.

Ster advertentie
Ster advertentie