Binnenland
MAX

Oud-inspecteur gezondheidszorg: 'Overheid moet stoppen met paniek onderdrukken en beginnen met maximale voorlichting over corona'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-inspecteur gezondheidszorg: 'Overheid moet stoppen met paniek onderdrukken en beginnen met maximale voorlichting over corona'

Oud-inspecteur van de gezondheidszorg Reinoud Bon maakt zich zorgen over het gebrek aan voorlichting over het coronavirus vanuit het RIVM. "Het is tijd om nu écht gealarmeerd te zijn", zegt hij in Nieuwsweekend.

Hij loopt zich al weken te verbijten, maar nu spreekt gepensioneerd huisarts en oud-inspecteur gezondheidszorg Reinoud Bon zich uit over de publiekscampagne van het RIVM rond het coronavirus: "Het beleid is erop gericht om paniek te voorkomen. Wat prima is, maar dat betekent niet dat we niet maximaal moeten voorlichten. En dat doet de overheid niet."

Oud-inspecteur gezondheidszorg: Overheid moet stoppen met paniek onderdrukken en beginnen met maximale voorlichting over corona

Het RIVM gaat ervan uit dat 60 procent van de bevolking besmet raakt. Bon: "Dat betekent niet dat iedereen ziek wordt, maar we kunnen het virus wel overdragen. Je kunt je wel inbeelden wat voor desastreuze gevolgen dat kan hebben voor de ouderen en zwakkeren. Er kunnen veel doden vallen en het is aan ons om de verspreiding te voorkomen."

Zelf doen

Bon vindt dat er een duidelijk campagne moet komen die verder gaat dan alleen zeggen dat je je handen goed moet wassen. "Mensen willen actief dingen doen om de verspreiding te voorkomen, maar je moet ze wel vertellen wát ze moeten doen. De boodschap moet eenduidig en duidelijk zijn," zegt Bon. Zo zijn er volgens hem zeven momenten waarop je altijd je handen zou moeten wassen:

  1. Na ieder toiletbezoek;
  2. Als je je neus/ogen/mond hebt aangeraakt;
  3. Na hoesten of niezen;
  4. Nadat je iemand hebt aangeraakt;
  5. Voordat je voedsel klaarmaakt;
  6. Iedere keer als je iets eet;
  7. Nadat je een dier hebt aangeraakt.

Verder is het belangrijk dat je je handen wast met water en zeep en dat minimaal twintig seconden per keer doet. Als je niet weet hoe lang 20 seconden duurt kun je de refreinen van Dolly Parton’s Jolene, Africa van Toto of Raspberry Beret van Prince in je hoofd zingen, die refreinen duren gemiddeld twintig seconden. Daarna is het van belang om niet de kraan en deurklink met blote handen vast te pakken, dan heeft het handen wassen geen nut.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afstand bewaren

Een andere maatregel die Bon noemt om verspreiding te voorkomen is het spreiden van de spits, zodat niet iedereen tegelijk met het openbaar vervoer hoeft. Ook vindt hij dat restaurants rekening moeten houden met het virus: "Restauranthouders zouden minder tafels beschikbaar moeten stellen zodat hun gasten minder dicht op elkaar zitten. Dat heeft uiteraard directe gevolgen voor de omzet, maar een algehele crisis ook."

"De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven, maar in plaats daarvan zag ik van de week op televisie de directeur van het RIVM handen schudden met twee kamerleden. Hij wil kennelijk uitstralen dat er geen reden tot paniek is", zegt Bon. "Een hand geven wordt gezien als beleefdheidsvorm, terwijl je als je het niet doet een besmettingsroute afsluit. We kunnen er beter nu mee beginnen om elkaar anders te begroeten, dan raakt iedereen er sneller aan gewerkt."

'Educate yourself!'

Bij vorige epidemieën is gebleken dat als je maximaal inzet op voorlichting en preventie, je het virus sterk kunt vertragen. Bon: "De World Health Organisation zei deze week niet voor niets nog een keer dat we onszelf moeten onderwijzen, dus laat er vanuit de overheid een goede campagne komen. We weten namelijk niet of het onschuldig is. Zo hoeven we later niet te denken dat we meer hadden kunnen doen."

Oud-inspecteur gezondheidszorg: Overheid moet stoppen met paniek onderdrukken en beginnen met maximale voorlichting over corona

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie