Binnenland

Syrische vluchtelingen hebben zin in Koningsdag

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Syrische vluchtelingen hebben zin in Koningsdag

‘’Nederlanders dragen tijdens Koningsdag oranje kleding, dus wij ook. Ik voel me Nederlander.’’ Dat zegt Anas, een 20-jarige Syrische vluchteling uit Enschede.

Sinds een paar maanden werkt Anas in een werkplaats in Enschede. Samen met twintig andere vluchtelingen maakt hij er kleren voor daklozen, sheltersuits. Vol enthousiasme kijkt Anas uit naar donderdag om Koningsdag te vieren. “Ik vind het een geweldige dag.”

Bas Timmer, oprichter van Sheltersuit is blij met het werk dat de vluchtelingen verrichten. “Dat doen ze ontzettend goed. Maar het is ook leuk als ze eens wat anders kunnen maken, dus het laatste uurtje van hun werkdag mogen ze vrij besten.”

De afgelopen week zag Timmer veel oranje stoffen tevoorschijn komen. “Ze zijn helemaal idolaat van Koningsdag”, laat Timmer weten. “Het is een feestdag waar je echt vrij bent. Je kunt een biertje drinken, iedereen is vrolijk. Dat is toch wel anders dan ze de afgelopen tijd hebben meegemaakt.’’

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anas en zijn vrienden zijn hard aan de slag om er op Koningsdag zo feestelijk mogelijk uit te zien. Voor mannen hebben ze oranje polo’s gemaakt en vrouwen krijgen oranje jasjes met bijpassende hoofddoek. Op Koningsdag reizen ze af naar Tilburg, waar de Koninklijke familie op bezoek komt.

Het liefst willen de Syrische vluchtelingen een glimp van de koning en koningin opvangen. Anas hoopt dat Máxima langs wil komen in de werkplaats.‘’Ik wil graag een jas voor Maxima maken.’’

Ster advertentie
Ster advertentie