Binnenland

Baudet: 'Geen sprake van inmenging of donaties'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet: 'Geen sprake van inmenging of donaties'

[NOS - KRO-NCRV] Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet ontkent dat er aan fondsenwerving is gedaan tijdens een bijeenkomst van de partij in de Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Het verhaal dat De Groene Amsterdammer hierover publiceerde is volgens Baudet "volstrekt niet juist".

Volgens Baudet was er geen sprake van fondsenwerving maar "een achtergrondgesprek over de Amerikaanse en Nederlandse verkiezingscampagne", zegt hij op NPO Radio 1. "Er wordt een verhaal gecreëerd wat volstrekt niet juist is."

Bij de partijbijeenkomst begin deze maand was Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra gastheer. De Groene schrijft dat dit "op gespannen voet staat met internationale verdragen". Het weekblad kreeg inzicht in de e-mail die naar genodigden werd gestuurd – "op uitnodiging van Forum voor Democratie en Pete Hoekstra" – en werd ondertekend door de 'Hoofd Fundraising' van de FvD. Dat roept de vraag op of er aan fondsenwerving is gedaan bij de bijeenkomst.

'Hoort bij de ontwikkeling'

Baudet: "De financiën van de partij zijn transparant en openbaar. Er is nooit enige sprake geweest van financiële inmenging of beloftes. Maar we spreken met zoveel mogelijk mensen, anders kun je geen beleid maken." Volgens Baudet hoort het "bij de ontwikkeling van de partij om te praten met ambassadeurs en ondernemers". "Je hebt voortdurend contacten en spreekt met mensen om een goed programma weg te kunnen zetten."

De fractievoorzitter van de FvD reageert op de vraag of het ongewenst is dat buitenlandse politici of ambassadeurs zich inmengen met onze verkiezingen: "Wat bedoel je met inmenging? Volgens mij zijn er voortdurend gesprekken en contacten met van alles en nog wat. Je ziet toch alsmaar mensen uit de politiek of het kabinet in contact met anderen, het is dagelijkse praktijk voor politiek om contact te hebben."

'Niks met inmenging te maken'

"Als Rutte een afspraak heeft met Merkel, hebben ze het ook over of zaken wenselijk worden gevonden door Merkel om in Nederland wel of niet te doen. Dat heeft niks met inmenging te maken."

En als het Verdrag van Wenen voorschrijft dat buitenlandse gezanten zich niet dienen te mengen in interne politiek van het gastland? "Dat weet ik niet. Verdragen verbieden niks. Het gaat hier niet over donaties of wat dan ook."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie